terug naar overzicht

Afscheid van vrijwilligers Ad en Marij Dankers

Woensdag 19 december 2018 Afscheid van vrijwilligers Ad en Marij Dankers

“Het geeft me plezier en voldoening en ik draag graag een steentje bij aan een nette buurt.”

Oud papier ophalen is voor Hoogheem-bewoner Ad Dankers veel meer dan een routineklus. Het geeft hem plezier en voldoening en hij draagt een steentje bij aan een nette buurt. En dat al 36 jaar. Eind dit jaar stopt hij ermee en neemt ‘buurman’ Co Hoevenaar het werk over. “Dat wordt wennen”, weet Ad nu al.

Vader Nol Dankers startte met het werk in augustus 1982. Zoon Ad hielp mee en ook zijn Marij sprong regelmatig bij. In het voorjaar van 1996 nam Ad het definitief van pa over. Sindsdien gaat hij enkele keren per week langs alle oud-papier-containers van Hoogheem. Ook checkt hij het papieraanbod in nog vijf andere appartementengebouwen van Woonstichting St. Joseph. Laatst maakte hij eens een rekensommetje en kwam hij uit op 37.500 kilo oud papier per jaar, ofwel bijna 1,4 miljoen kilo in de afgelopen 36 jaar.

Ik doe het met veel plezier
Soms is het aanbod zó groot, bijvoorbeeld in de drukke decembermaand, dat Ad twee keer op een dag langs de containerruimtes moet. “Ik maak alles netjes plat en verscheur de grote stukken, zodat het maximale in de containers past. Ik rijd ook met de containers langs de flats om ze zo vol mogelijk te maken. Ja, soms zijn ze behoorlijk zwaar en moet ik flink m’n best doen. Maar ik doe het met veel plezier”, vertelt hij. En met een lach: “In flat drie, vier en vijf wonen veel jongelui en jonge stellen. Aan het aanbod oud papier kun je zien wanneer ze hun salaris hebben gekregen.”

Dat ik extra vroeg op moet, is eigenlijk wel fijn
Elke woensdagochtend gaat de wekker van Ad al om zes uur. Een uurtje later staat de vrachtwagen van Milieu Service Brabant (MSB) voor de deur voor een oud-papier-ronde langs Hoogheem, Princenlant, Clarissenhof, Den Dries, Molenhof en het voormalige waterschapsgebouw. “Ik rijd altijd mee. Dat scheelt een bijrijder en dus kosten. Dat ik dan extra vroeg op moet, is eigenlijk wel fijn. Tussen half negen en negen ben ik weer thuis. Dan heb ik nog de hele dag voor me.”

Het geeft me veel voldoening
De grote vraag is natuurlijk: waarom? Wat zijn voor Ad de redenen om dit al 36 jaar vol te houden? Rijk wordt hij er niet van, integendeel. Ad hoeft er niet lang over na te denken: “Ach weet je, ik ben gewoon lekker bezig. En help zo mee om de buurt een beetje netjes te houden. Dat geeft me voldoening. En onderweg kom ik allerlei mensen tegen waar ik even mee kan buurten. Ik heb er gewoon plezier in.”

Hij komt van alles tegen
Soms moppert Ad een beetje, als er weer eens alles – behalve papier – in de blauwe containers wordt gedumpt. Dan mag hij het weer uitzoeken en opruimen. En wat hij soms tegenkomt: “Kerstballen, miniatuurautootjes, VVV-bonnen, slooppuin, zelfs een kunststof beeld van Marilyn Monroe. Toen Marij en ik nog regelmatig op rommelmarkten stonden, nam ik bruikbare spullen wel eens mee naar huis.”

Ik ga het werk missen
Vrijdag 28 december is officieel zijn laatste dag. In april wordt Ad 66. Hij vindt het mooi geweest. “Ik ga het werk missen, dat weet ik wel zeker. Als ik nu tien keer de deur uit ga, is het acht keer voor het oud papier. Het zal een kwestie van wennen zijn.” Ad en Marij zijn ook al jaren buurtcontactpersonen voor Woonstichting St. Joseph. Die taak blijven ze gewoon doen.

Buurman Co Hoevenaar gaat vanaf 1 januari 2019 aan de slag
Opvolger Co Hoevenaar, die eveneens op Hoogheem woont, start het oud-papier-werk op 1 januari 2019. Hij nam het de afgelopen weken al een paar keer over, toen Ad en Marij van een korte vakantie genoten. “En dat ging prima”, vertelt Co. “Ik ben gepensioneerd, heb tijd genoeg en voel me fit. En de hele dag binnen zitten, vind ik maar niks. Laat mij maar lekker aan de slag gaan, dan voel ik me het beste.” En met een knipoog naar Ad: “Als ik ooit hulp nodig heb, weet ik waar ik die kan vinden.”

 

Feitjes

In augustus 1982 begon papa Nol Dankers met ophalen oud papier.
In april/mei 1996 werd dit door Ad en Marij overgenomen.

36 jaar totaal door weer en wind
14 jaar door Nol met ondersteuning door Ad en Marij
22 jaar alleen door Ad en Marij

Schatting totaal aantal kilo’s oud papier opgehaald op Hoogheem:
750 x 52 = 37.500 kilo op jaarbasis
36 x 37.500 = 1. 350 000 kilo in totaal

Daarnaast houden ze ruimtes schoon, zijn ze de ogen en oren in de wijk én contactpersoon voor Woonstichting St. Joseph.

Persoonlijk afscheid op dinsdag 18 december
Dinsdag 18 december werd Ad door ons in het zonnetje gezet. Hij ontving een persoonlijke attentie.  Vorige week werd hij namelijk door ons geïnterviewd. Dit artikel kreeg hij namens St. Joseph aangeboden. Het interview verschijnt in de volgende uitgave van ons huurdersmagazine JOSEPH. U kunt deze hier alvast bekijken.  Ook ontving hij een mooie fotocollage: Ad bedankt!.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties