terug naar overzicht

Afstand houden én renoveren, dat valt prima te combineren

Donderdag 5 november 2020

In Heeswijk-Dinther rondde JOOST onlangs een renovatie/isolatieproject af, in Rosmalen zijn de voorbereidingen voor het isoleren van woningen net gestart. Want corona of niet: JOOST blijft woningen renoveren en isoleren. “Maar wél veilig, want dat is een voorwaarde”, vertelt Mark Hamers, projectconsulent duurzaamheid van JOOST. “Eén van onze vaste aannemers, elk®, heeft daarvoor een slimme aanpak bedacht. Daarmee verlopen de werkzaamheden veilig voor iedereen.”

Op de foto: Manon Eltink, bewonersbegeleider bij Elk, en JOOST-projectconsulent Mark Hamers in gesprek met een bewoner.

Contactloos renoveren

Kern van de Elk-aanpak is: afstand houden. “We noemen dat contactloos renoveren”, vertelt Manon Eltink. Zij is bewonersbegeleider bij Elk. “Daar valt ook het isoleren van huizen onder. We komen tijdens de werkzaamheden niet in de buurt van bewoners. Dat klinkt natuurlijk bijzonder. Want die bewoners zijn vaak wel gewoon thuis. Daarom bereiden we contactloos renoveren en isoleren uitgebreid voor, samen met de huurders van de woningen.”

We geven duidelijke toelichting vooraf

Dat begint met een brief. “Daarin vertellen we huurders wanneer we komen en wat we gaan doen. We geven daarin ook alvast instructies. Zoals: ‘We komen tussen 10.00 uur en 15.00 uur uw zolder isoleren. Het is de bedoeling dat u dan zelf in een andere ruimte blijft. De huiskamer bijvoorbeeld.’ Dat is veilig voor henzelf, maar ook voor onze eigen medewerkers.”

We bellen altijd aan

Een dag voordat een huis aan de beurt is, belt Manon de bewoners altijd nog even op. “Dan vraag ik of er nog bijzonderheden zijn. En of de bewoners zelf gezondheidsklachten hebben. Verder vertellen we bewoners ook dat we nooit zomaar komen binnenlopen. We bellen áltijd aan. En aan het einde van elke werkdag desinfecteren we alles wat we hebben aangeraakt. Zoals deurklinken of de trapleuning. Onze uitvoerders houden ter plekke in de gaten of alles goed en veilig verloopt.”

Geruststellende gedachte

JOOST-projectconsulent Mark is tevreden met deze aanpak. “Al onze vaste aannemers hebben manieren gevonden om veilig aan de slag te gaan in de huizen van onze huurders. Dat is een geruststellende gedachte. Achter de schermen houden we natuurlijk intensief contact met elkaar. Zo weten we precies hoe projecten verlopen.”

Renoveren is ook gezelligheid

Ook de huurders zelf kunnen prima leven met het contactloos renoveren, weet Manon. “Er is nog niemand geweest bij wie we niet binnen mochten komen. Ik denk dat dit komt door de duidelijke afspraken en instructies. Wat ook meespeelt: veel oudere huurders zijn in de afgelopen maanden alleen geweest. Ze hebben weinig mensen gezien. Zij vinden het wel gezellig, die activiteit in en om het huis. Al mogen ze daar natuurlijk niet met hun neus bovenop staan. Gelukkig zijn de mensen zich daar goed van bewust. Daardoor kunnen we doen waarvoor we in touw zijn: renoveren en isoleren. Contactloos.”

Wat we nog meer doen:

Onlangs afgerond: Contactloos isoleren van zestien seniorenwoningen in de WillemAlexanderstraat en Johan Frisostraat in Heeswijk-Dinther.
In voorbereiding: Contactloos isoleren van 92 woningen in de Begoniastraat, Cyclamenstraat, Primulastraat en Petuniastraat in Rosmalen.

Dat ruimt lekker op!

Binnenkort start elk® met het isoleren van woningen in Rosmalen. Daarvoor moesten de zolders leeg zijn. Een goed moment om eens lekker op te ruimen. Daarom hielden we half september een opruimdag voor deze bewoners. elk® zorgde voor afvalcontainers, wij zorgden voor koffie en wat lekkers. Ook Kringloopwinkel Spullukus was van de partij om mee te helpen. Zo krijgen goede spullen nog een tweede leven.

Op de foto: Manon Eltink, bewonersbegeleider bij Elk, en JOOST-projectconsulent Mark Hamers in gesprek met een bewoner.

 

Dit artikel is ook te lezen in ons huurdersmagazine oktober 2020.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties