terug naar overzicht

Annie en Tiny zijn al 50 jaar buren

Dinsdag 9 juli 2019 Annie en Tiny zijn al 50 jaar buren

Ze wonen al vijftig jaar naast elkaar in de Peellandstraat in Boxtel: Annie van der Louw (79) en Tiny Maas (76). In al die jaren ontstond een hechte vriendschap tussen hun gezinnen. Sterker nog, twee van hun kinderen vonden échte liefde bij elkaar. Annie’s zoon Horst trouwde namelijk met Tiny’s dochter Helma. Toen zij kinderen kregen, werden buurtjes Annie en Tiny dus de opa en oma van dezelfde kleinkinderen. “We zijn ook al overgrootouders”, vertellen ze trots, “want vorig jaar is ons eerste ‘gezamenlijke’ achterkleinkind geboren, Eva.”

Tiny weet het nog precies: op 1 april 1969 kreeg hij de sleutel van zijn nieuwe huis (huurprijs: 137 gulden vijftig) aan de Peellandstraat. “We hadden haast, mijn vrouw was hoogzwanger van ons vierde kind. Dus alles moest klaar zijn voordat de kleine zou komen.” De verhuizing gebeurde dan ook in hoog tempo, “en in de stromende regen. We hebben met steigerplanken van een nabijgelegen bouwplaats een provisorische stoep aangelegd. Anders was het geen doen met die modder.” Twee weken later werd zijn jongste dochter Diana geboren, in het nieuwe huis.

‘Van de buurman’
Annie kwam in diezelfde periode met haar gezin naast Tiny wonen. “Het was een heel fijne buurt. Alle kinderen speelden met elkaar, de volwassenen konden het goed met elkaar vinden. Nu zijn Tiny en ik nog de enige twee bewoners van het eerste uur. Dat is natuurlijk best bijzonder. Maar dat ik óók kan zeggen dat mijn zoon is getrouwd met de dochter van de buurman, dat doen velen me niet na”, lacht ze.

Olieradiatoren
Tiny kan zich uit die beginperiode ook de perikelen nog herinneren rond de wijkverwarming. “Tussen 1 mei en 1 oktober hadden wij geen verwarming. En dat elk jaar. Dat was toen het beleid van de woningbouwvereniging, die zette de verwarming gewoon uit. Niet handig met kleine kinderen in huis. Maar verzoeken om de verwarming aan te zetten, vonden geen gehoor. Ik had immers een huurcontract getekend waar die afspraak in stond. Dus was
het slepen met verrijdbare olieradiatoren. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen..?”

Praatje over de schutting
Vijftig jaren van lief en leed verstreken. Jaren waarin er veel veranderde in de gezinnen van Annie en Tiny, maar ook in de straat. “Op dit moment wonen hier veel jonge gezinnen met kinderen. Leuk hoor, het brengt een hoop leven met zich mee. Het is hier gewoon nog steeds heel fijn wonen.” Annie is het daar helemaal mee eens. “Ik wil niet weg uit dit huis. De ruimte die ik heb, is ook nog eens ideaal als mijn dochter uit Zwitserland overkomt. Die kan gewoon bij mij logeren. En Tiny heb ik ook nog graag als buurman. Samen een keer koffie drinken, een praatje over de schutting… “. Méér hoeft het ook niet te zijn, vinden ze. Zoals Tiny het gekscherend verwoordt: “Daar komt alleen maar mot van.”

Dit interview was ook te lezen in ons huurdersmagazine JOOST.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties