terug naar overzicht

Beeld Sint Joseph is verhuisd van St. Joseph naar MUBO

Donderdag 2 mei 2019

Josephbeeld_naar_MuBo-5
Josephbeeld_naar_MuBo-7
beeld-Joseph-vierkant
MUBO3

Bezoekers van het kantoor van St. Joseph aan de Baroniestraat herinneren zich vast dat het beeld van de gelijknamige patroonheilige een prominent plekje had in het kantoor. En toen de woonstichting in 2015 verhuisde naar de Brederodeweg, ging Sint-Joseph mee. Hij keek vanaf toen elke dag mee over de schouder van de receptionisten. Tot vandaag, donderdag 2 mei. Het manshoge stenen gevelbeeld is in de ochtend verhuisd naar Museum Boxtel (MUBO). Daar heeft het beeld een mooie plaats in de MUBO-ontvangstruimte gekregen.
Aanwinst voor collectie MUBO

Het beeld is vanwege het 100jarig jubileum van woonstichting St. Joseph in bruikleen gegeven aan het museum. Voorafgaand aan de onthulling van het beeld werd  de bruikleenovereenkomst officieel ondertekend door Willem Vossen, secretaris MUBO-bestuur en Rob Dekker, directeur-bestuurder woonstichting St. Joseph. Willem Vossen: “Wij zien het gevelbeeld als een welkome cultuur-historische aanwinst voor onze collectie. Volgende week hebben we een lezing over Heiligenverering en daarin gaat Sint Joseph, de patroonheilige tegen woningnood en schulden, zeker een bijzondere rol vervullen.” Ook St. Joseph is blij met de nieuwe locatie van het beeld. Rob Dekker: “Het beeld kan geen betere plek krijgen dan hier in MUBO waar iedereen het beeld kan komen bekijken.”

Patroonheilige
Sint-Joseph kwam in de loop van de negentiende eeuw steeds vaker in beeld als patroonheilige van christelijke organisaties. Niet alleen woningcorporaties maar ook scholen werden vernoemd naar de bescheiden ambachtsman en toegewijde huisvader uit het Nieuwe Testament. Toen begin jaren tachtig het doek viel voor Duinendaal en naast de kapel, het klooster en het
ziekenhuis ook de Sint-Josephschool uit het Boxtelse straatbeeld verdwenen, bleef het manshoge gevelbeeld van de patroonheilige behouden. De toenmalige bouwvereniging –
met de gemeente kartrekker van sociale woningbouw op Duinendaal – nam het beeld onder haar hoede. Daarmee is het één van de laatste nog tastbare herinneringen aan het kloostercomplex waar de Zusters JMJ sinds 1862 onderwijs en ziekenzorg boden aan de inwoners van Boxtel. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw raakte Duinendaal in verval. Tien jaar later volgde – ondanks hevige protesten en een vurig pleidooi tot behoud van de kapel – sloop.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties