terug naar overzicht

Beeld Sint Joseph verhuist van St. Joseph naar MUBO

Dinsdag 23 april 2019 Beeld Sint Joseph verhuist van St. Joseph naar MUBO

Bezoekers van het kantoor van St. Joseph aan de Baroniestraat herinneren zich vast dat het beeld van de gelijknamige patroonheilige een prominent plekje had in de hal van het kantoor. En toen de woonstichting in 2015 verhuisde naar de Brederodeweg, ging Sint-Joseph mee. Hij kijkt nu elke dag mee over de schouder van de receptionisten. Nog even. Want op donderdag 2 mei a.s. verhuist het stenen beeld naar Museum Boxtel (MUBO). Het beeld wordt vanwege het 100jarig jubileum van woonstichting St. Joseph in bruikleen gegeven aan het museum.  MUBO beschouwt het gevelbeeld als een welkome cultuur-historische aanwinst voor haar collectie.

Patroonheilige
Sint-Joseph kwam in de loop van de negentiende eeuw steeds vaker in beeld als patroonheilige van christelijke organisaties. Niet alleen woningcorporaties maar ook scholen werden vernoemd naar de bescheiden ambachtsman en toegewijde huisvader uit het Nieuwe Testament. Toen begin jaren tachtig het doek viel voor Duinendaal en naast de kapel, het klooster en het
ziekenhuis ook de Sint-Josephschool uit het Boxtelse straatbeeld verdwenen, bleef het manshoge gevelbeeld van de patroonheilige behouden. De toenmalige bouwvereniging –
met de gemeente kartrekker van sociale woningbouw op Duinendaal – nam het beeld onder haar hoede. Daarmee is het één van de laatste nog tastbare herinneringen aan het kloostercomplex waar de Zusters JMJ sinds 1862 onderwijs en ziekenzorg boden aan de inwoners van Boxtel. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw raakte Duinendaal in verval. Tien jaar later volgde – ondanks hevige protesten en een vurig pleidooi tot behoud van de kapel – sloop.

Verhuizing op donderdag 2 mei 
Het manshoge gevelbeeld wordt op 2 mei in de de ochtend door onze twee onderhoudsmedewerkers Tonny en Corné verhuisd vanuit de hal van het kantoor van St. Joseph aan de Brederodeweg naar MUBO. Daar krijgt het beeld een mooie plaats in de MUBO-ontvangstruimte. Direct aansluitend wordt de bruikleenovereenkomst officieel ondertekend door Willem Vossen, secretaris MUBO-bestuur en Rob Dekker, directeur-bestuurder woonstichting St. Joseph.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties