terug naar overzicht

Begroting 2021: op weg naar een professionele vastgoedsturing

Woensdag 7 oktober 2020

JOOST heeft voor 2021-2025 een begroting opgesteld. Daarin staat wat we de komende jaren gaan doen en wat het kost. Asset Manager Nadja Mertens vertelt over onze weg naar een professionele vastgoedsturing.

“Bij het opstellen van de begroting is de portefeuillestrategie ons uitgangspunt. Hierin hebben we het gewenste kwaliteitsniveau, de gewenste omvang en de gewenste samenstelling van onze portefeuille vastgelegd. Centrale vraag: welke projecten zijn nodig om te komen tot die ‘wensportefeuille’? Vanuit dit integrale perspectief bouwen we dan de begroting op. Door die integrale blik bekijken we projecten meer in samenhang met elkaar. Op dit ogenblik zijn we ook bezig met het doorvertalen van de portefeuillestrategie naar onze complexen. Op basis hiervan hebben we goed zicht op de investeringsbegroting voor de komende jaren.”

Een dynamische begroting zodat we kunnen bewegen met veranderingen

“Zicht hebben op de jaren die komen, vraagt om meerjarenplanningen. Maar het is niet zo dat we projecten en budgetten dan in beton gaan gieten. We maken onze begroting dynamisch om mee te kunnen bewegen met (externe) veranderingen. Dan kunnen we budgetten eventueel aanpassen, maar áltijd met het doel ons geld uit te geven aan goede dingen, aan kwaliteit.”

Plannen moeten haalbaar zijn en blijven, willen we gezond investeren

“Wat betreft onze bestaande voorraad: we streven ernaar om minimaal een jaar vóór de gewenste uitvoering op hoofdlijnen al te hebben besloten wat we willen doen. Dan is de kans groter dat we projecten binnen de tijd realiseren. En mocht het onverhoopt toch niet lukken? Dan kijken we of we kunnen bijsturen of dat we de investering voor een ander doel kunnen gebruiken. Of we besluiten een (ver)bouwactiviteit naar voren te halen. Allemaal om ervoor te zorgen dat onze investeringen resultaat opleveren. Dat betekent dus ook dat we het op tijd moeten erkennen als bepaalde projecten niet haalbaar zijn. En dat kan best zuur zijn voor onze projectleiders die altijd enorm gefocust zijn op realisatie. Daar zit dus een spanningsveld. Toch is die erkenning belangrijk. Plannen moeten haalbaar zijn en blijven, willen we gezond investeren. Assetmanagement staat niet voor niets voor een optimale balans tussen waarde, prestaties, risico’s en kosten.”

Lees meer over onze plannen voor 2021-2025: Van beleid naar uitvoering. We zitten op koers, nu doorpakken.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties