terug naar overzicht

Bewonersbegeleiding is altijd maatwerk

Zaterdag 11 april 2020

Groot onderhoud of renovaties hebben veel impact op het dagelijks leven van mensen. Om het ongemak te minimaliseren, maakt JOOST sinds 2019 gebruik van de Renovatiemonitor van Centrum voor Woononderzoek. Die biedt al tijdens een project inzicht in de klanttevredenheid en geeft corporaties en aannemers de gelegenheid bij te sturen op het moment dat het nodig is. De ervaringen die JOOST ermee opdeed, bewijzen dat deze aanpak werkt en de tevredenheid een impuls krijgt. Deze methode past bij ons vanwege die individuele aanpak. We willen altijd dat mensen zich gehoord voelen, dat huurders zich echt klant voelen bij ons.

Projectconsulenten Saskia van de Sande en Krien van Splunder vertellen over onze aanpak bij groot onderhoudsprojecten.

JOOST_Saskia_vd_Sande_3117
JOOST_Krien_van_Splunder_4182

Groot onderhoud heeft  grote impact

“Met groot onderhoud zorgen we ervoor dat de kwaliteit van onze woningen in orde is. Maar groot onderhoud betekent ook: overlast. Dat is weliswaar tijdelijk, maar we weten dat dit grote impact kan hebben. Daarom maken we er werk van om bewoners tijdens deze projecten te begeleiden. Daar starten we al mee vóórdat de busjes van de aannemer komen voorrijden.”

Bewonersbegeleiding is bij ons altijd maatwerk

“Bewonersbegeleiding is bij ons maatwerk. Altijd. Elke bewoner heeft immers zijn eigen wensen en behoeften, ervaart de overlast op zijn eigen manier. Daar bewegen we in mee door mensen vooraf persoonlijk te bezoeken en hen te vragen waarmee we rekening moeten houden als die onderhoudstrein begint te rijden. We proberen het de mensen, ondanks de overlast, zo gemakkelijk mogelijk te maken. We benutten daarvoor ook andere ‘middelen’. Bijvoorbeeld een rustwoning waarin mensen even kunnen ontsnappen aan de drukte of kunnen douchen als de badkamer vervangen wordt.”

Zelf zijn we ook vaak op de groot onderhoudsprojecten te vinden

“We zorgen altijd voor een aannemer die ‘klantvriendelijkheid’ tot zijn kernwaarden rekent en die weet hoe hij in bewoonde situaties moet werken. We zetten ook de Renovatiemonitor in. Hierbij bellen medewerkers van het Centrum van Woononderzoek tijdens het onderhoud bewoners op om te vragen hoe het met ze gaat en of we nog iets voor ze kunnen betekenen. Zelf zijn we ook vaak op de onderhoudsprojecten te vinden. Daardoor leren we bewoners nog beter kennen en kunnen we snel inspelen op situaties die zich voordoen. We zijn op die manier bovendien gemakkelijk benaderbaar. Bewoners kunnen ons ter plekke ‘aanschieten’ om wat te vragen of iets te bespreken.”

We zijn vraagbaak én oliemannetje

“We fungeren dus als vraagbaak, maar ook als oliemannetje. Groot onderhoud of renovatie kan problemen blootleggen die een bewoner lang achter de voordeur verborgen hield. Is daar sprake van, dan schakelen we instanties in die de bewoner de juiste hulp kunnen bieden. Dat doen we allemaal het liefst vóórdat het onderhoud start. Dat komt niet alleen de bewoner zelf, maar ook de uitvoering van het werk ten goede.”

Benieuwd wat wij in 2019 nog meer hebben gedaan? Lees hier ons jaarverslag 2019: ‘Als een goede buurman, Thuis in de Meierij’.

De Renovatiemonitor

In een eerder interview vertelde onze collega Krien van Splunder, Walter Schuurman (projectleider Hendriks Coppelmans) en Hans van Vucht (Centrum voor Woononderzoek) over de meerwaarde van de Renovatiemonitor: “Dit instrument geeft tijdens een project inzicht in de klanttevredenheid en geeft corporaties en aannemers de gelegenheid bij te sturen op het moment dat het nodig is.”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties