terug naar overzicht

Bewonerscommissie De Ontmoeting in Rosmalen

Woensdag 2 maart 2022

Coby Vos (68), Ad Schippers (74) en Harrie van Geffen (85) vormen met z’n drieën de bewonerscommissie van De Ontmoeting, een woongebouw in de Tulpstraat in Rosmalen. Het trio staat graag voor de andere bewoners klaar. Bijvoorbeeld om een technisch probleem op te (laten) lossen en om nieuwe bewoners wegwijs te maken. En af en toe organiseren ze een leuke activiteit. “Iedereen beslist zelf of hij meedoet of niet. Vrijheid, blijheid”, aldus Coby.

Op de foto hieronder: Bewonerscommissie De Ontmoeting. V.l.n.r. Ad Schippers, Coby Vos en Harrie van Geffen. “Lid zijn van een bewonerscommissie is echt niet veel werk. Maar wel genoeg om wat om handen te hebben. Zo blijf je op onze leeftijd lekker bezig, dicht bij huis.”

Verbondenheid tussen bewoners

Coby vindt het vooral leuk dat ze met haar commissiewerk de bewoners in het woongebouw beter leert kennen. Dat er wat verbondenheid tussen bewoners ontstaat. Daarnaast vindt ze het ook prima om van alles te regelen. “Als er iets mis is met de lift of de verlichting in de hal trekken we bij JOOST aan de bel”, vertelt ze. “En zijn er belangrijke mededelingen die alle bewoners moeten weten, dan hangen we die op in een kastje in de entreehal. Daar hangen we bijvoorbeeld ook overlijdensberichten op. Zodat iedereen op de hoogte is.”

Lekker bezig

De wijkconsulent van JOOST komt volgens Harrie regelmatig ‘binnenwaaien’ om te horen hoe het gaat. Prettig, vinden ze, want dan kunnen ze het hebben over bijvoorbeeld de schoonmaak van de ramen. Of over iets anders ‘technisch’. “Al lossen Ad en ik ook vaak zelf wat op hoor”, lacht hij. “Is er een slot kapot, dan pakken we zelf ons gereedschap erbij. We hebben samen negentig jaar ervaring in de bouw.” De bewonerscommissie is dus heel praktisch ingesteld. Ad (die ook de voorzitter is) is vooral lid van de commissie geworden om een luisterend oor te bieden. “Hebben bewoners vragen, of willen ze hun verhaal kwijt, dan kunnen ze bij ons terecht. Wij kijken dan of we iets kunnen doen om te helpen. Je moet het niet ingewikkelder maken dan het is. Dan kost zo’n bewonerscommissie weinig tijd of moeite. En je bent toch lekker bezig.” Want dat vinden ze alle drie belangrijk: onder de mensen blijven komen, zeker nu ze ouder zijn. “Pluk de dag”, vat Coby samen.

Kerstboom versieren

De bewonerscommissie heeft geen ‘eigen’ zaal in De Ontmoeting. Harrie: “Er is wel een zaal, maar die wordt gehuurd door de Rosmalense ouderenvereniging HEVO. Je kunt er sporten, koffiedrinken of biljarten. Ik ga er regelmatig naartoe.” Ook de andere bewoners weten de seniorenvereniging te vinden. Coby: “De activiteiten die wij zélf organiseren, zijn bijvoorbeeld een nieuwjaarsreceptie. Of een barbecue in de binnentuin.” Ook versieren de bewoners al jarenlang samen de kerstboom in de entreehal. Dat doen ze met kerstkaarten. Coby: “Dan hoeven mensen maar één kaart te schrijven. Die hangen ze dan zelf in de boom. Dat ziet er hartstikke leuk uit.”

Samen met de overburen

Coby, Ad en Harrie blijven voorlopig doorgaan met hun commissiewerk. Er zijn zelfs ideeën om ‘de vleugels uit te slaan’. Coby knikt: “Naar de overkant van de straat. Daar bouwt JOOST aan de Seringenstraat een nieuw woongebouw met appartementen voor senioren. Wie weet kunnen we iets voor ze betekenen of iets samen gaan doen.”

Wilt u een bewonerscommissie oprichten?

Of wilt u iets over zulke commissies vragen? Bel dan met JOOST (088 008 14 00) of stuur een e-mail naar uw eigen JOOST-wijkconsulent:

Wijkteam Rosmalen, Nuland, Groote Wielen
Wijkconsulent Judith Gerritsen, judith.gerritsen@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Hintham en Heeswijk Dinther, Loosbroek
Wijkconsulent Bert Vos, bert.vos@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Boxtel Selissenwal, Munsel-Selissen, In Goede Aarde, Lennisheuvel, Berlicum, Den Dungen, Middelrode, Sint-Michielsgestel & Haaren
Wijkconsulent Raimondo Buijsen, raimondo.buijsen@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Boxtel Centrum en Breukelen (zonder seniorenappartementen Elisabethsdael, Vinckenrode, Cronenborg en Clarissenhof)
Wijkconsulent Tessa van Roosmalen, tessa.vanroosmalen@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Boxtel Oost, Liempde mét seniorenappartementen Elisabethsdael, Vinckenrode, Cronenborg en Clarissenhof
Wijkconsulent Sandra Biemans, sandra.biemans@wonenbijJOOST.nl

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine maart 2022.

Lees ook het interview met Inge Huisman, onze manager Sociaal Beheer: ‘Hulde aan de bewonerscommissies.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties