terug naar overzicht

Bewonerscommissie Molenhof in Boxtel

Woensdag 2 maart 2022

Gemma van der Staak (71) is voorzitter/secretaris van de bewonerscommissie van Molenhof, een woongebouw met seniorenappartementen in Boxtel. De commissie bestaat uit vijf leden. Hun doel: “Mensen achter de voordeur vandaan halen”, aldus Gemma. “We willen voorkomen dat mensen eenzaam zijn. We zorgen hier voor elkaar.”

Haar tip: “Ben je graag in de weer voor anderen? Probeer dan met wat buren een bewonerscommissie te vormen. Al zijn het maar drie mensen. Dat is genoeg om net wat extra’s te doen voor de mensen met wie je in het gebouw woont.”

Op vrijwillige basis

De bewonerscommissie van Molenhof leunt niet bepaald achterover. Hoewel de coronamaatregelen de boel regelmatig stil legden, organiseert ze doorgaans veel: een maandelijkse bingoavond, kaartavonden, minigolf, sjoelen en koffie-ochtendjes. De maatschappelijke ruimte in Molenhof is er de ideale plaats voor. “En van JOOST mogen we daar ook gewoon gebruik van maken”, aldus Gemma. “Iedereen uit Molenhof mag aan de activiteiten meedoen. Of gewoon even komen kijken, dat is natuurlijk ook prima. Alles gebeurt geheel op vrijwillige basis.”

Mosselen!

Gemma en haar mede-commissieleden zorgen ervoor dat elke activiteit goed geregeld is. Daarvoor overleggen ze met elkaar en steken ze direct de handen uit de mouwen als dat nodig is. Ook bedenken ze nieuwe ideeën om de gezelligheid een extra duwtje te geven. “Zo hoorde ik vorig jaar dat er best wat mensen waren die een keer mosselen wilden eten. Voor sommigen was dat al zó lang geleden… Nou, dat zijn we toen gaan regelen.” Er kwam een inschrijflijst die razendsnel vol was. Daarna deden Gemma en haar man Kees de inkopen om niet veel later een heerlijk mosseldiner op tafel te zetten. “Dat was echt genieten. Ikzelf vond het prachtig om te zien hoe de mensen ervan smulden.”

Veilig wonen

De commissie is er niet alleen voor de gezelligheid. Want ‘voor elkaar zorgen’ gaat ook om mensen helpen bij het invullen van formulieren als ze daar zelf niet uit komen. En over horen hoe het met ze gaat. “In de coronaperiode belden we regelmatig bij iedereen even aan.” Ook veiligheid is een belangrijk thema. “We spraken met JOOST over bewakingscamera’s. Die zijn inmiddels geplaatst. Verder zorgden we ervoor dat alle bewoners de deursticker van JOOST kregen. Daarop staat een waarschuwing om geen vreemden binnen te laten. Als geheugensteuntje.” Op eigen initiatief maakte de bewonerscommissie ook een bellijst met noodnummers. Gemma: “Daarop heeft elke bewoner aangegeven wie we kunnen bellen in geval van nood. Of wie een reservesleutel heeft. Elke bewoner heeft zijn eigen lijst in de meterkast hangen. Wij als bewonerscommissie bewaren daarvan een kopie. Die kopie is bedoeld voor als de deur niet wordt opengedaan en we ongerust worden. Dan kunnen ook wij een contactpersoon bellen. Zo voorkomen we tijdverlies als er
écht iets aan de hand is.”

Omkijken naar elkaar

Gemma doet haar commissiewerk met liefde en plezier. “Ik zorg graag voor anderen. Vroeger werkte ik in de catering. Daar draaide het ook om zorgen voor gezelligheid en gastvrijheid. Hier in Molenhof willen we die ook bieden, mét een extraatje: omkijken naar elkaar. Dat is misschien nog wel belangrijker.”

De tekst loopt door onder de foto. 

Wilt u ook een bewonerscommissie oprichten?

Of wilt u iets over zulke commissies vragen? Bel dan met JOOST (088 008 14 00) of stuur een e-mail naar uw eigen JOOST-wijkconsulent:

Wijkteam Rosmalen, Nuland, Groote Wielen
Wijkconsulent Judith Gerritsen, judith.gerritsen@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Hintham en Heeswijk Dinther, Loosbroek
Wijkconsulent Bert Vos, bert.vos@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Boxtel Selissenwal, Munsel-Selissen, In Goede Aarde, Lennisheuvel, Berlicum, Den Dungen, Middelrode, Sint-Michielsgestel & Haaren
Wijkconsulent Raimondo Buijsen, raimondo.buijsen@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Boxtel Centrum en Breukelen (zonder seniorenappartementen Elisabethsdael, Vinckenrode, Cronenborg en Clarissenhof)
Wijkconsulent Tessa van Roosmalen, tessa.vanroosmalen@wonenbijJOOST.nl

Wijkteam Boxtel Oost, Liempde mét seniorenappartementen Elisabethsdael, Vinckenrode, Cronenborg en Clarissenhof
Wijkconsulent Sandra Biemans, sandra.biemans@wonenbijJOOST.

Lees ook het interview met Inge Huisman, onze manager Sociaal Beheer: ‘Hulde aan de bewonerscommissies.’

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine maart 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties