terug naar overzicht

Bewonersparticipatie bij onderhoud- en nieuwbouwprojecten

Donderdag 20 april 2017 Bewonersparticipatie bij onderhoud- en nieuwbouwprojecten
In de wijk Breukelen in Boxtel is woningcorporatie St. Joseph druk aan de slag met verschillende projecten. De eengezinswoningen aan de Dufourstraat en Van Hornstraat krijgen groot onderhoud, net als de duplexwoningen aan de Stenen Kamer en het Ronduutje. En aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat maken duplexwoningen plaats voor nieuwbouw. De komende jaren staat de wijk op z’n kop.

Onderhoudsproject Dufourstraat / Van Hornstraat

Tijdens de tweede bijeenkomst kregen de huurders van de Dufourstraat en Van Hornstraat te horen wat we met hun opmerkingen doen. En wat bleek? Zij zien hun wensen uitkomen! Projectleider Judith van Mil: “De systeemplafonds die zij zo lelijk vinden, worden gipsplaten. De woningen krijgen betere isolatie én zonnepanelen.  We vernieuwen keukens, badkamers en toiletten en alle woningen voldoen straks aan de eisen van Politie Keurmerk Veilige Woning.” Projectconsulent Sancha Schuurs: “En bewoners mogen kiezen of ze tegen een kleine huurverhoging een grotere badkamer met toilet willen, een aanbouwtje achter de keuken of dat ze de schouw in de woonkamer willen laten verwijderen. De buitenkant van de woningen krijgt een opfrisbeurt. En bewoners mogen kiezen welke voordeur ze willen.” En de bewoners? Die lieten met een luid applaus weten dat de plannen in goede aarde vallen. “Gullie bent goed bezig,” klonk het vanuit de zaal.

Nieuwbouw Van Hugenpothstraat / Hendrika van Haeftenstraat

“En, wat vinden jullie ervan?” vraagt Sancha. “Er is geluisterd naar wat we vinden en dit is mooi!” voorzitster Berdine van de bewonerscommissie verwoordt de mening van de aanwezigen als de architect de eerste schetsen van de nieuwbouw in Breukelen laat zien. Michiel (huurdersbelangenvereniging): “De combinatie van eengezinswoningen en gestapelde woningen zorgt voor een gevarieerde bewoning. En het maakt het straatbeeld interessanter.” Een afvaardiging van de bewonerscommissie, terugkeerders, omwonenden, huurdersbelangenvereniging en het wijkplatform denkt en praat mee over wat er straks teruggebouwd wordt op de plek waar nu nog duplexwoningen staan. Tijdens de eerste bijeenkomst gaf projectleider Kobbe Vink aan, dat het niet alleen gaat om de woningen, maar ook om de woonomgeving. Commissielid Jet: “De voortuinen moeten niet te groot worden, dan parkeren ze er alleen maar auto’s in.” Bernadette van het wijkplatform: “Ja, en om de hoek zie je dat ze de tuinen verwaarlozen. Maar groen is wel belangrijk!” De eerste ontwerpschetsen van architect Sietse Visser (Visser en Bouwman architecten) bij de tweede bijeenkomst vallen in goede aarde! En bij de derde bijeenkomst zijn alle aanwezigen het helemaal met elkaar eens! “Ik ben wel blij met dit verhaal,” verwoordt Berdine de mening van de groep. “En ‘met dit verhaal’ gaat St. Joseph dus naar de gemeente,” zegt projectleider Kobbe Vink. “Want dan bouwen we woningen waar vraag naar is.”

Onderhoudsproject Het Ronduutje / Stenen Kamer

“Ik zie zo op tegen het groot onderhoud… Kunnen jullie niet iets regelen waardoor ik niet in mijn woning hoef te zijn?” Dat is een goed idee van de bewoners van het Ronduutje en de Stenen Kamer!” vindt Sancha na de eerste bewonersavond. Judith: “Natuurlijk kun je groot onderhoud in bewoonde staat uitvoeren. Maar soms vraagt de situatie van een bewoner om maatwerk.” Sancha vult aan: Bijvoorbeeld bij die hoogzwangere huurster. Of onze bewoner die autistisch is en het niet kan verdragen om in de rommel te zitten. En er is ook nog een huurster die last heeft van fobieën.” Marco Verbeek is opzichter: “We richten vier logeerwoningen in. En wat slaapt er lekkerder dan je eigen bed? Dus dat verhuizen we er dan naartoe.” “Weet je waarbij de bewoners pas echt goed participeerden? Bij de opschoondag!” grapt Sancha.  “Oh ja,” antwoordt Judith lachend: “We regelden containers zodat bewoners overtollige spullen kwijt konden en zo ruimte maakten voor het groot onderhoud.” Sancha: “Iedereen hielp elkaar. En de Brabantse worstenbroodjes gingen erin als eh… als koek!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties