terug naar overzicht

Binnenkijken bij buren en vrienden in Berlicum

Donderdag 18 maart 2021 Binnenkijken bij buren en vrienden in Berlicum

De sleutel voor Venusstraat 16 in Berlicum kregen Henk en Sjaan van Osch (links op de foto hierboven) op 27 mei 1968. Niet veel later volgden Antoon en Elly van den Broek op huisnummer 8. De rijwoningen waren net opgeleverd. “Het is nog steeds een leuke buurt die het onderling goed met elkaar kan vinden.”

We zeggen iedereen goeiendag en redden ons prima

Al 53 jaar wonen de twee bevriende stellen in hetzelfde huis in dezelfde straat. Ondanks corona blijven ze elkaar ontmoeten, natuurlijk op gepaste corona-afstand. “Op straat gaat dat prima”, lacht Sjaan. Zij en de andere drie waarderen nog steeds hun huis en buurt. Antoon: “We kunnen te voet naar winkels en supermarkten, heel handig. Verder is het hier rustig met genoeg parkeerplek. Wij hebben nergens last van, zeggen iedereen goeiendag en redden ons prima.”

Op de foto hieronder: Antoon en Elly van den Broek (boven) en Henk en Sjaan van Osch.

Berlicum_Venusstraat8_Van_den_Broek-1
Berlicum_Venusstraat16_Van_Osch-3

Fijn dat de woningen worden opgeknapt

De twee stellen kijken uit naar de aanstaande renovatie: dubbel glas boven, nieuwe deuren voor en achter en dak- en muurisolatie. Een tochtrol is dan niet meer nodig en het zal ook schelen in de stookkosten. “Ik ga vragen of ze ook de kruipruimte kunnen isoleren”, vertelt Henk. “Alleen onder de woonkamer is voldoende. Dan is de vloer niet meer zo koud. We leggen liever geen kleed op het laminaat, want daar kun je op uitglijden.”

Hetzelfde huis, andere sfeer

Anders dan hun vrienden hebben Antoon en Elly de ingebouwde voorraadkast tussen keuken en woonkamer weggehaald. Zo ontstond een handige doorgang. Dat geeft de benedenverdieping een andere sfeer, ook al zijn de woningtypen gelijk. Het verlies aan bergruimte hebben ze in de keuken gecompenseerd met extra kastjes.

Laat de lente maar komen

Nadenken over een eventuele verhuizing doen ze niet. Henk en Sjaan besteden hun tijd liever aan de kinderen en kleinkinderen, wandelen en puzzelen. “We kunnen het huis en de tuin met z’n tweeën prima bijhouden. En het leven wordt alleen maar leuker als straks corona voorbij is. Wat we dan als eerste doen? Uit eten met de kinderen en kleinkinderen.” Ook Elly en Antoon komen de winterse coronatijden wel door met legpuzzels, kruiswoordraadsels, woordzoekers en wandelingen. “Laat de lente maar komen, dan ga ik weer fietsen”, lacht Elly.

 

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine JOOST, uitgave maart 2021. Bekijk hieronder de online versie via Issuu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties