terug naar overzicht

Boxtelse verbinder Joop van de Braak

Woensdag 4 oktober 2017 Boxtelse verbinder Joop van de Braak
In de Deurpost zetten wij elke uitgave een Boxtelse verbinder in het zonnetje. mensen die zich vrijwilliger inzetten voor anderen. In de laatste uitgave van de Deurpost spraken we met Joop van de Braak.

In appartementencomplex Elisabeth Bas kent iedereen Joop van de Braak (64). “Ik ben elektricien. Als ergens een lamp stuk gaat of knippert of er gaat een aardlekschakelaar uit, dan repareer ik het”, vertelt Joop. Bij St. Joseph is hij dan ook vrijwillig lampenist.

Terug naar zijn geboortedorp

Joop is van oorsprong een Boxtelaar. In zijn jeugd verhuisde hij naar Rotterdam en woonde daar ruim veertig jaar. Een tijd geleden keerde hij samen met echtgenote Ineke terug naar zijn geboortedorp. Een bewuste stap waar ze nooit spijt van kregen.

Handyman

Dat hij in hun appartementencomplex Elisabeth Bas al snel bekend stond als ‘handyman’, vindt Joop geen probleem. Integendeel. Hij heeft altijd lampen en materialen op voorraad en zijn meterkast herbergt een verzameling gereedschappen. Keurig gerangschikt, klaar voor het grijpen. “Als ik iets tekort kom, bel ik wijkbeheerder Frans de Voigt van St. Joseph. Die zorgt dan dat het er komt.” Dat hij altijd klaar staat voor anderen, vindt Joop niks bijzonders. “Andere bewoners doen ook veel, bijvoorbeeld in de tuin. Zo zorgen we samen voor een fijne plek om te wonen.”

Buurtbewoners moeten op elkaar kunnen bouwen

De inzet van Joop gaat verder dan elektriek. Ook iemand die bijvoorbeeld naar de dokter moet en geen vervoer heeft, belt bij hem nooit tevergeefs aan. Een cv bijvullen? Een computerprobleem oplossen? Joop staat paraat. “De mensen bellen aan omdat ze weten dat ik handig ben. Op warme dagen hebben we de voordeur open en lopen ze zo naar binnen”, lacht hij. En hij vervolgt: “Weet je, buurtbewoners moeten op elkaar kunnen bouwen als het nodig is. En een beetje op elkaar letten is gewoon fijn. Dat gaat hier in Elisabeth Bas vanzelf. Veel bewoners doen iets extra’s en daar staan we niet zo bij stil. Ben ik een ‘verbinder’? Och, als je het zo wilt noemen. Ik vind het een kleine moeite.”

Dagje uit voor vrijwilligers

Eén keer per jaar organiseert St. Joseph een dagje uit voor de vrijwillige lampenisten. Joop waardeert dat zeer. Afgelopen voorjaar gingen de lampenisten een dagje naar Rotterdam, de stad waar Joop lang woonde en zijn vrouw ontmoette. “Voor mij een extra leuk uitstapje”

Lees hier de volledige Deurpost van september.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties