terug naar overzicht

Budgetondersteuning zoekt vrijwilligers

Dinsdag 30 januari 2018 Budgetondersteuning zoekt vrijwilligers

Budgetondersteuning, een dienst die valt onder Schrijven& Blijven Thuisadministratie, is een initiatief van ContourdeTwern, Huurders Belangen Vereniging Boxtel (HBV) en Woonstichting St. Joseph. Ze draait om vrijwilligers. Mensen die laagdrempelige hulp bieden bij geldzaken aan hen die dat nodig hebben. Met als doel: een vroege aanpak om grotere problemen te voorkomen. Om iedereen te kunnen helpen, zijn nieuwe vrijwilligers welkom.

Inzicht in inkomsten en uitgaven
Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven is soms lastig. Gespecialiseerde vrijwilligers bieden hulp met tips en overzicht. “Helemaal gratis”, vertelt coördinator Atie Theunissen van ContourdeTwern. “De vrijwilligers die Budgetondersteuning bieden, zijn er niet voor betalingsregelingen met schuldeisers. Ze zijn er wel om mensen wegwijs te maken in hun financiën en op die manier grotere problemen te voorkomen. Een aantal vrijwilligers is echter om gezondheidsredenen afgehaakt. Daarom zijn we hard op zoek naar nieuwe mensen.”

Wat vragen wij van de vrijwilliger?
Atie licht toe: “Samen met de hulpvrager zet de vrijwilliger inkomsten en uitgaven op een rij, maakt een bespaarplan en onderzoekt eventuele inkomensvoorzieningen, zoals toeslagen en bijzondere bijstand. De vrijwilliger moet dus wel over bepaalde vaardigheden beschikken, waaronder financiële en administratieve. Daarnaast moet degene sociaal zijn, goed kunnen luisteren, inlevingsvermogen hebben, betrouwbaar en affiniteit met mensen met een psychische problemen. De vrijwilliger krijgt bovendien een speciale scholing aangeboden die St. Joseph betaalt.”

Initiatief vanuit de huurders
Het initiatief Budgetondersteuning kwam van Huurders Belangen Vereniging (HBV) Boxtel. Die signaleerde de behoefte en stapte naar ContourdeTwern. Zij waren meteen geïnteresseerd. “We bieden al jaren onze dienst Schrijven & Blijven Thuisadministratie, voor iedereen die wat hulp kan gebruiken bij het op orde houden van het huishoudboekje. Het idee voor Budgetondersteuning sluit daar mooi bij aan.”

Mooie aanvulling op onze sociale taak
Ook St. Joseph was direct geïnteresseerd. Namens de woonstichting houdt controller Lieke Kuijpers nauw contact met ContourdeTwern. Lieke legt uit: “Als iemand te laat is met huur betalen, neemt een incassomedewerker meteen contact op. Budgetondersteuning is vanaf nu een extra hulpmiddel die wij kunnen aanbieden.”
Budgetondersteuning begint altijd met een intakegesprek. Wat is het probleem en wat kunnen we er aan doen? Vervolgens zoekt ContourdeTwern de vrijwilliger met de meest passende kennis en ervaring. “Het doel is om de klant weer snel weer snel op eigen benen te krijgen. Voor ons als woningcorporatie is Budgetondersteuning dus een mooie aanvulling op onze sociale taak”, vertelt Lieke.

Heeft u interesse om ook vrijwilliger te worden of wilt u meer informatie?
Belangstellenden kunnen zich melden bij ContourdeTwern of St. Joseph. Daar kunt u ook terecht voor meer informatie over Budgetondersteuning. Atie Theunissen van ContourdeTwern is bereikbaar via 06 1052 4090 of via atietheunissen@contourdetwern.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties