terug naar overzicht

Buren John en Jo vrienden voor het leven

Vrijdag 5 juli 2019 Buren John en Jo vrienden voor het leven

Op de foto: John Luijken (links) en Jo van den Hoogen in de Vriendschapstuin

Ze komen dagelijks bij elkaar over de vloer, hebben elkaars huissleutel ‘voor het geval dat’, gaan samen op vakantie en lachen en huilen met elkaar: John Luijken en Jo van den Hoogen, bewoners van de ambulante woonvoorziening van Cello aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel. De twee vrienden-voor-het-leven zitten ook achter de aanleg van de splinternieuwe, gemeenschappelijke tuin van het woongebouw.

De ‘Vriendschaptuin’. Zo heet de tuin vol kruidenplantjes, groenten-, fruit- en sierplanten en zelfs een prieel van wilgentakken. “Die naam hebben basisschoolkinderen verzonnen”, vertelt Jo. “De begeleiding van Cello vond het leuk om de jeugd bij de aanleg te betrekken. En wij ook!”

Plaatjes draaien
Bij sommige zaken ondersteunt Cello, maar verder wonen John en Jo zelfstandig. Ze zijn beiden ook vrijwilliger van JOOST, als lampenisten. John: “We zijn nu een jaar of tien buren, maar we kennen elkaar eigenlijk al langer. We hebben vroeger weleens samengewerkt bij discotheek De Keulse Kar in Esch. Ik draaide plaatjes, Jo haalde glazen op.” En lachend: “Wat een tijd was dat. Weet je nog Jo, dat ze tijdens de kermis met een botsauto binnen kwamen sjouwen?”

Plezier en verdriet
Als buren weten ze elkaar te vinden. Voor de gezelligheid, maar ook bij verdriet. “We begrijpen elkaar. We hoeven soms geen woord te zeggen”, vertellen ze. Jo waardeert ook de praktische hulp van John en diens echtgenote Marie. “Ik heb een prothese en ben niet goed ter been. John en Marie zorgen dat ik toch van alles kan doen, zoals een terrasje pakken.” John: “Als Jo last heeft van zijn been, zetten we hem gewoon in een rolstoel. Kunnen we hier in het dorp toch nog samen van koffie en een saucijzenbroodje genieten.” Dat de vriendschapsband innig is, blijkt ook uit de jaarlijkse vakanties naar De Kempervennen. Jo: “Daar gaan we dan met z’n drieën naartoe, John, Marie en ik. Da’s echt onze vaste stek.”

‘Samen een pilske drinken’
Ze zijn blij met hun vriendschap maar ook razend trots op hun Vriendschaptuin. “We drinken hier regelmatig samen een pilske”, knikken ze. “Verder is iedereen uit de buurt welkom. De poort staat overdag altijd open.” buurtbewoners gaan graag op die uitnodiging in. Sterker nog, ze draaien enthousiast mee in het onderhoud. Elke zaterdag staat er een groepje klaar om het gras te maaien of te schoffelen. “Binnenkort houden we hier een barbecue voor de buurt. Ruimte zat”, lacht John.

Dit interview was ook te lezen in ons huurdersmagazine JOOST.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties