terug naar overzicht

Comfortabel en duurzaam wonen op De Kleine Aarde

Dinsdag 3 juli 2018 Comfortabel en duurzaam wonen op De Kleine Aarde

Hoe wordt het woongebouw op het terrein van De Kleine Aarde? “Supermodern, hip en gaaf en met de nieuwste technieken voor comfort en duurzaamheid”, weet projectleider Pim Ketelaars. Met een beetje geluk kan eind 2019 de schop in de grond. De oplevering is een klein jaar later.

Pim Ketelaars (bureau Hello New Day), Niels Struijcken (bouwbedrijf Heijmans), Johan Koekkoek (Visietech) en Marlies Zuidam (FAAM Architects) vormen het ontwikkelteam. In opdracht van St. Joseph werken zij aan een rechthoekig gebouw in twee lagen met 22 sociale huurappartementen van 49 en 60 vierkante meter. Voor huishoudens van verschillende leeftijden die duurzaam en comfortabel willen wonen. Op het dak komt een uitzichtpunt.

Veel bouwmaterialen uit directe omgeving
Pim vertelt: “We kiezen voor een volledig houten constructie met veel glas in de brede gevels van 7,5 meter. Hout is gezonder voor het binnenklimaat en het wordt veel energiezuiger geproduceerd dan beton. We streven ernaar om ook veel bouwmaterialen uit de directe omgeving te halen.”

De woningen krijgen geen energierekening
De woningen krijgen geen energierekening. De centrale duurzame energieopwekking met zonnepanelen (voor elektriciteit) en powertubes (voor warm water) maakt dat overbodig. Accu’s slaan overtollige elektriciteit op voor ’s avonds, als de meeste elektriciteit nodig is.“Bovendien hebben de appartementen geen cv-ketel of warmtepomp. Er komt één duurzame warmte-oplossing voor het totale gebouw tot een basistemperatuur van 18 graden. Wel kunnen de bewoners in hun eigen appartement
de temperatuur enkele graden verhogen.”

Wassen in centrale ruimte
Ook een wasmachineaansluiting ontbreekt. Wassen gebeurt in een centrale ruimte met gezamenlijke machines. “Veel energiezuiniger en bovendien heeft de bewoner geen dure aanschaf- en onderhoudskosten. We onderzoeken of we hier gefilterd regenwater voor kunnen gebruiken”, vertelt Marlies.

We gaan er iets unieks van maken
Logischerwijs gaat een deel van het groen op het terrein verloren. “Maar dat compenseren we voor tenminste 100 procent”, verzekert Pim. “We beperken de invloed van de bouw op het gebied tot een minimum. Sterker nog: we zoeken mogelijkheden om de biodiversiteit te vergroten. Ja, het wordt echt een bijzonder project. Van St. Joseph krijgen we de tijd en ruimte om er iets unieks van te maken. We leren hier zaken die we bij de andere
woningen kunnen inzetten.”

Het terrein van De Kleine Aarde wordt ontwikkeld tot een kennis- en expertisecentrum voor duurzaamheid en circulaire economie. Het nieuwe woongebouw is onderdeel hiervan. Kijk voor meer informatie op www.dekleineaarde.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

 • Lea van Rossum schreef

  Het lijkt me geweldig en zou hier graag wonen. Zelf streef ik hier al jaren naar maar in een consumptie maatschappij is dat heel moeilijk haal baar.
  Graag hoor ik meer over dit project.

  Mvg
  Lea van Rossum

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Lea van Rossum, wat mooi om te horen. Ik plaats je op onze belangstellendenlijst. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we je op de hoogte.

 • Merel Pouwels schreef

  Ik zou hier heel graag willen wonen! Ik ben zelf kunstenares en wat is er nu inspirerende dan zo’n mooie milieubewuste plek. Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn.

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Merel Pouwels, wat mooi om te horen. Ik plaats je op onze belangstellendenlijst. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we je op de hoogte.

 • Lieneke van Andel schreef

  Ik wil graag meer horen over dit project. Wie komen hier tzt voor in aanmerking?

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Lieneke van Andel, wat mooi om te horen. Ik plaats je op onze belangstellendenlijst. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we je op de hoogte.

 • Fam. Somers schreef

  Wij hebben hier wel belangstelling voor om te gaan wonen. Kunnen wij in de toekomst op de hoogte gehouden worden?

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Ineke Somers, wat mooi om te horen. Ik plaats je op onze belangstellendenlijst. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we je op de hoogte.

 • Marjan Heerkens schreef

  Hallo, ik heb interesse om dit project te volgen en wellicht me te laten inschrijven als bewoonster. Is het nodig om me te laten inschrijven bij de woningcoöperatie st Joseph? Vriendelijke dank, mevr heerkens

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Marjan Heerkens, Wat mooi om te horen dat u interesse heeft in onze plannen op De Kleine Aarde. Ik noteer u als belangstellende. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we u op de hoogte.
   Op dit moment weten we nog niet hoe we de toewijzing gaan doen. Wel willen we graag de toekomstige huurders in een vroeg stadium betrekken. Mocht u interesse hebben in een woning in Boxtel, dan adviseer ik u zich al wel in te schrijven als woningzoekende via http://www.daarwilikwonen.nu De toewijzing gaat in elk geval (deels) via dit verhuursysteem.

 • Renée van Oploo schreef

  Hallo,

  Ook ik ben ontzettend geïnteresseerd in duurzaam wonen en zou graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen.

  Hartelijke groet,
  Renée

  • Woonstichting JOOST schreef

   Ik noteer u als belangstellende. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we u op de hoogte. Op dit moment weten we nog niet hoe we de toewijzing gaan doen. Wel willen we graag de toekomstige huurders in een vroeg stadium betrekken.
   Mocht u interesse hebben in een woning in Boxtel, dan adviseer ik u zich al wel in te schrijven als woningzoekende via http://www.daarwilikwonen.nu De toewijzing gaat in elk geval (deels) via dit verhuursysteem.

 • Kim schreef

  Hoi, Ik zou heel graag op de hoogte worden gehouden van dit project op De Kleine Aarde.
  Groeten, Kim van Nuland

  • Woonstichting JOOST schreef

   Ik noteer u als belangstellende. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we u op de hoogte.

 • Luuk van den Boom schreef

  Gaarne zou ik op de hoogte willen blijven en evt in aanmerking komen voor deze appartementen.

  • Woonstichting JOOST schreef

   We hebben je op de belangstellendenlijst geplaatst. We houden je op de hoogte zodra er ontwikkelingen zijn.

 • Femke schreef

  Graag ontvang ik meer info wanneer deze er is

  • Woonstichting JOOST schreef

   Wat mooi om te horen dat u interesse heeft in onze plannen op De Kleine Aarde. Ik noteer u als belangstellende. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we u op de hoogte.

 • Egbert hazenberg schreef

  Ook ik, egbert hazenberg , heb belangstelling voor het woonproject op de Kleine Aarde en wil daarom graag op de hoogte gehouden van de voortgang

  • Woonstichting JOOST schreef

   We plaatsen je op de lijst en houden je op de hoogte zodra er ontwikkelingen zijn.

 • Gijsje schreef

  Graag willen wij op de hoogte gehouden worden over dit prachtig mooie woonproject

 • Shirley schreef

  Graag wil ik op de hoogte gehouden worden voor dit project.

  • Woonstichting JOOST schreef

   we hebben u als belangstellende genoteerd.

 • John schreef

  Kunt u mij toevoegen als belangstellende? Alvast bedankt.

  • Woonstichting JOOST schreef

   natuurlijk! u staat inmiddels op onze lijst.

 • Theo Kroese schreef

  Ook wij hebben interesse in dit mooie project.
  Graag zou ik hiervan op de hoogte gehouden willen worden.

 • Irene Bal schreef

  Geachte heer, mevrouw,
  Weet u misschien wanneer de woningen op het terrein van de Kleine Aarde klaar zijn? Ik las eerder eind van dit jaar maar misschien is dat gewijzigd. Met vriendelijke groet,

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Irene, we kunnen pas op z’n vroegst eind dit jaar starten met de bouw. Oplevering is dan een jaar later.

 • Anita van der Weide schreef

  Ik wil graag op de lijst geplaatst worden van dit woonproject

 • Irene schreef

  Graag zou ik genoteerd worden als belangstellende.

 • Irene schreef

  Graag word ik genoteerd als belangstellende.

 • Carlijn schreef

  Graag zou ik op de lijst willen als belangstellende.

 • Nicolien ten Brink schreef

  Kunt u mij toevoegen als belangstellende?
  met vriendelijke groet,

  Nicolien ten Brink

 • Corrie Pijnenburg schreef

  Graag zou ik mij willen aanmelden voor dit mooie project. Ik sta al ingeschreven bij st Joozt.
  Kunnen jullie mij op de hoogte houden.

  • Woonstichting JOOST schreef

   Bedankt voor uw interesse in onze plannen op De Kleine Aarde. We noteren u als belangstellende. Zodra er ontwikkelingen zijn, houden we u op de hoogte. Op dit moment weten we nog niet hoe we de toewijzing gaan doen. Wel willen we graag de toekomstige huurders in een vroeg stadium betrekken. Mocht u interesse hebben in een woning in Boxtel, dan adviseer ik u zich al wel in te schrijven als woningzoekende via http://www.woonserviceregionaal.nl.

 • Paula Schoffelmeer schreef

  Geweldig vind ik het dat het gebied van De Kleine Aarde gebruikt wordt voor dit bijzondere project. Een mooie herinnering aan de oorspronkelijke eigenaars Sietse en Anke Leeflang.
  Milieubewust, duurzaam en in een natuurrijke omgeving wonen is wat ik graag zou willen.
  Graag zou ik op de hoogte gehouden willen worden over de ontwikkelingen en de mogelijkheden van dit project.
  M.v.g.

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Paula,
   Leuk dat je net zo enthousiast bent over dit project als wij zijn. Op de website http://www.natuurlijkwonenboxtel.nl vind je alle recente informatie. Ook kun je je hier aanmelden voor de nieuwsbrief over de project. Groet Sanne