terug naar overzicht

Comfortabel wonen? Daar werken we aan!

Dinsdag 13 juli 2021

JOOST is elke dag bezig met het onderhouden, renoveren en bouwen van woningen. “We willen dat onze huurders in goede woningen wonen”, vertelt Nadja Mertens. Zij is Asset Manager van JOOST en maakt investeringsplannen. “Tegenwoordig zijn ‘goede woningen’ huizen die energiezuinig zijn. En die het comfort hebben dat bij deze tijd hoort. Daar werken we aan, zowel in bestaande woningen als in nieuwbouwwoningen.”

Alle verbeteringen die JOOST aan bestaande huizen doorvoert, bereiden de medewerkers lang voor. “We doen nooit ‘zomaar’ iets”, zegt Nadja. “We kijken altijd eerst in welke staat de woningen zijn. Soms zijn er dingen versleten. Of er zit nog enkelglas in de huizen, waardoor bewoners last hebben van kou. Geen enkele woning is hetzelfde. En elke woning heeft haar eigen oplossing. Daarom onderzoeken we altijd per situatie wat we precies kunnen doen om huurders – betaalbaar – meer comfort en kwaliteit te bieden.”

Nadja Mertens – Asset Manager van JOOST

Persoonlijk in gesprek

De ene keer komt JOOST dan uit bij groot onderhoud. Of bij alleen isoleren. “En soms komen we erachter dat sloop-en-nieuwbouw het beste is. Dat is geen fijne boodschap voor de mensen die er wonen. In de Boxtelse wijk Breukelen hebben we die boodschap dit voorjaar gebracht. We beseffen dat dit een enorme impact heeft. En dat bewoners snel behoefte hebben aan zekerheid en duidelijkheid. We zorgen in overleg met Stichting Huurders van JOOST en een afvaardiging van bewoners voor een goed sociaal plan. Onderdeel van dit plan zijn een terugkeergarantie, voorrang bij toewijzing naar een andere woning, een verhuiskostenvergoeding, een vergoeding voor zelf aangebrachte veranderingen en indien nodig hulp bij verhuizing.”

Redenen voor JOOST om bestaande woningen te verbeteren en nieuwe te bouwen:

  • We willen dat er genoeg betaalbare woningen zijn;
  • We willen dat huurders in kwalitatief goede woningen wonen, die veilig zijn zonder asbest en loden leidingen. Als dat nodig is, halen we die er dus uit. Precies zoals de wet voorschrijft.
  • We willen dat huurders comfortabel wonen in woningen met moderne installaties;
  • We willen dat huurders een lagere energierekening krijgen;
  • We hebben afspraken met gemeenten over het aantal nieuwe duurzame woningen. Die afspraken komen we na.

In Boxtel komt een nieuwe wijk Heem van Selis waar wij 24 appartementen aan het bouwen zijn. Later komen hier ook nog 46 eengezinswoningen.

Medewerking

De komende jaren komen er nog veel woningen en flats aan de beurt voor isolatie, groot onderhoud, renovaties of andere verbeteringen. “We maken daar vaak projecten van. Dan worden alle werkzaamheden in een bepaalde periode uitgevoerd. Dat werkt efficiënt. Ook kunnen we dan één oplossing bedenken voor veel woningen in één keer. Toch snappen we dat het soms niet uitkomt dat we in een woning aan de slag gaan. We proberen wel zoveel mogelijk rekening te houden met de agenda’s van bewoners en hopen op ieders medewerking.”

Aan het Schild in Boxtel is het groot onderhoud aan 62 woningen zo goed als afgerond.

Oog voor alle woningen

Nadja weet dat er woningen van JOOST zijn waarvan mensen zeggen: ‘Jee, gebeurt daar nou nog niks mee?’ “Voor hen lijkt het of we die aan hun lot overlaten. Maar dat is niet zo. We hebben ál onze woningen in het vizier. En hoewel we op heel veel locaties aan de slag zijn, kunnen we niet alles tegelijk doen. Dit vraagt soms echt geduld.” Dat geldt ook voor de nieuwbouw van JOOST. In het hele werkgebied wordt volop gebouwd, zoals aan de Seringenstraat in Rosmalen. “We zouden nog veel meer nieuwe huizen willen bouwen. Maar het is moeilijk om aan bouwgrond te komen. En ook procedures, zoals bestemmingsplanwijzigingen, duren lang.”

Momenteel zijn we bezig met isolatiewerkzaamheden aan 110 woningen in de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel.

Wist je dat…

We verbeteren ook ‘losse’ woningen. Soms op verzoek en we pakken dit op na een huuropzegging. Dan maken we de leegstaande woning in orde én energiezuinig voor de nieuwe huurder.

Verduurzaming van onze woningen is in volle gang op verschillende plekken. In Rosmalen in de omgeving van de Primulastraat zijn 92 woningen aangepakt.Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine JOOST, uitgave juli 2021. Bekijk hieronder de online versie via Issuu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties