terug naar overzicht

De gezichten van JOOST: duurzaamheidsexperts Linda en Mark

Dinsdag 27 juli 2021

Linda Tuijt en Mark Hamers zijn dé duurzaamheidsexperts van JOOST. Maar ook al hun JOOST-collega’s zijn inmiddels echte kenners: in april volgden ze allemaal een training over duurzaamheid. Daarin leerden ze wat duurzaamheid inhoudt en hoe ze dat zelf kunnen toepassen, thuis en op het werk. “Iedereen was enthousiast”, weten Linda en Mark. “Duurzaamheid wordt nu echt onderdeel van ons JOOST-dna.”

Linda is adviseur Duurzaamheid. Ze geeft onder meer advies over hoe JOOST woningen versneld energiezuinig kan maken. “Inmiddels isoleren we vijfhonderd woningen per jaar”, vertelt ze. “Wat we precies per woning doen, ligt aan de mate waarin de woning wel of niet al is geïsoleerd.” In Heeswijk-Dinther, aan Plein 1969, legde JOOST vorig jaar bij het vervangen van de daken zelfs een groendak aan. “Zo’n dak isoleert goed en zorgt ervoor dat mensen zich in huis prettiger voelen bij extreme hitte. Een groendak is ook nog eens en aantrekkelijke voedselbron voor vogels en nuttige insecten. Dubbel duurzaam dus.”

Isoleren heeft prioriteit

Verduurzamen doet JOOST liefst op logische momenten. Zoals in combinatie met groot onderhoud dat al gepland staat. Of tijdens een project waarbij meerdere woningen nieuw schilderwerk op de kozijnen krijgen. “Dan bieden we ook HR++-glas aan. Maar we verduurzamen soms ook ‘losse’ woningen. Dat doen we meestal bij mutaties, dus als een huurder vertrokken is en we de woning klaarmaken voor de nieuwe huurder. Ook als een bewoner zelf om verduurzaming vraagt en zijn verzoek past bij onze plannen, dan gaan we aan de slag. Verder willen we jaarlijks op tweehonderd woningen zonnepanelen leggen. Maar onze prioriteit ligt bij het isoleren. Daar valt het meest te winnen in energieverbruik en wooncomfort.”

Huurders adviseren

Mark Hamers, projectconsulent Duurzaamheid, begeleidt huurders als JOOST hun woning gaat isoleren. “Ik kom langs, geef uitleg over wat we gaan doen en vertel wat het isoleren ze oplevert, bijvoorbeeld in de energierekening.” Ook adviseert hij over wat mensen zelf kunnen doen om energiezuinig te wonen. “Dit laatste gaan straks ook onze duurzaamheidscoaches doen. Allemaal vrijwilligers die iets hebben met duurzaamheid en daar anderen bij willen helpen met praktische tips. We hopen ze dit jaar op te leiden en in te kunnen zetten!”

Groen en water

Duurzaamheid gaat bij JOOST verder dan woningen energiezuinig maken. Linda: “We zijn ook heel erg bezig met mensen bewust maken van dit thema. Met uitleggen wat duurzaamheid is en vertellen dat iedereen een steentje kan bijdragen.” Mark voegt toe: ”Zo laten we graag zien hoe bewoners zelf wateroverlast en hittestress kunnen voorkomen. Daarvoor legden we in mei twee duurzame voorbeeldtuinen aan. Eentje bij het Buurt Informatie Centrum aan de Wethouder Noppenlaan en eentje bij de modelwoning aan de Herculesstraat, beide in Rosmalen. Daar kun je gewoon een kijkje gaan nemen. Er staan ook allerlei informatiebordjes. Daarop vertellen we waarom bomen, een mix van verschillende planten of een insectenhotel nuttig zijn. Maar ook: hoe je gratis regenwater kunt opvangen om er later je tuin mee te besproeien. Zo stimuleren we mensen om zelf hun tuin te verduurzamen. Alle beetjes helpen als het gaat om het klimaat. Hopelijk kijken we binnenkort massaal door een duurzame bril naar onze woningen, straten en wijken.”

Opruimen maar!

Om het mensen gemakkelijk te maken, houden we altijd een Opruimdag voordat we woningen duurzaam gaan renoveren. De zolders moeten dan immers deels leeg zijn. Samen met de aannemer plaatsen we containers waar mensen al hun oude spullen gratis in kunnen doen. Daarna voeren we die zoveel mogelijk gescheiden af. Goede spullen willen we graag een tweede leven geven. Daarom schakelen we ook altijd de kringloopwinkel in. Dat is wel zo duurzaam!

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine JOOST, uitgave juli 2021. Bekijk hieronder de online versie via Issuu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties