terug naar overzicht

De mensen achter het groenonderhoud rondom onze complexen

Woensdag 18 augustus 2021

Groen- en Re-integratie Van Weert en Weener XL onderhouden het gezamenlijke groen van JOOST: “Het is mooi als bewoners het gezamenlijke groen echt zien als hun eigen tuin. Als iets waardevols waarvoor ze nu en later verantwoordelijkheid voelen. Bij zulke projecten zijn de mensen dankbaar en blij, dat maakt ons werk extra leuk.”

Aan het woord zijn hoveniers Patrick Brouwers en Arnold van Weert. Ze werken al jaren voor JOOST. Patrick is in dienst van Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ´s-Hertogenbosch. Arnold is eigenaar van Groen en Re-integratie A. van Weert. Beide heren werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld vanwege een handicap of omdat ze lang zonder werk waren.

Patrick Brouwers van Weener XL (links op de foto) en Arnold van Weert van Groen en Re-integratie A. van Weert in de voortuin bij de Hertog Janstraat in Heeswijk-Dinther

Betrokken medewerkers

Arnold: “Mijn mensen krijgen de verantwoordelijkheid die ze kunnen en willen dragen. Dat werkt prima. Ze denken mee en zijn betrokken. We boeken goede resultaten met tevreden  opdrachtgevers.” Patrick knikt: “Klopt helemaal. Mijn medewerkers communiceren rechtstreeks met onze contactpersonen bij JOOST. Dat werkt goed. Verder hebben wij vaak vaste mensen op vaste projecten. Zij kennen de situatie en weten wie er wonen, dat bevordert het contact met de buurt.”

Voldoening en werkplezier

Waarom werken Arnold en Patrick bewust met deze groep medewerkers? “Omdat ze veel kunnen en omdat ze kansen grijpen om hun grenzen te verleggen en zichzelf te ontwikkelen. Dat geeft ons
voldoening en werkplezier.”

Veel groenonderhoud bij woongebouwen

Arnold en Patrick doen voor JOOST veel groenonderhoud bij woongebouwen en grond rondom woningen die eigendom is van JOOST. Soms ruimen ze een tuintje op of geven ze een stuk groen een andere functie. Zoals laatst met binnentuinen aan Duinendaal in Boxtel. Een ander goed voorbeeld is tuinproject Het Weertje in Heeswijk-Dinther. Patrick en zijn mannen creëren daar een vernieuwde tuinbeleving bij een woongebouw. Compleet met nieuwe terrassen en beregeningssysteem.

Aanleg van voorbeeldtuinen

De grote tuin achter woongebouw Stapelen vindt Arnold een prachtig voorbeeld van wat je kunt bereiken met een brede en actieve bewonersgroep. “Het is echt een plaatje. Af en toe adviseer
ik ze”, vertelt hij. Patrick en zijn ploeg maken nu voorbeeldtuinen bij huurwoningen in Rosmalen. Deze natuurlijke tuinen houden water vast en zijn aantrekkelijk voor allerlei soorten insecten. Patrick lacht: “Er kan zoveel meer dan tegels en borders.”

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine JOOST, uitgave juli 2021. Bekijk hieronder de online versie via Issuu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties