terug naar overzicht

Doorwerken in coronatijd. Het kan!

Woensdag 27 mei 2020

Begin 2020 stonden alle stoplichten op groen. De budgetten en planningen voor onze onderhoudsprojecten waren goedgekeurd. En reparaties gingen we sneller afhandelen doordat we overstapten op een nieuwe werkwijze. Maar toen zette het coronavirus alles op pauze. Terecht, want veiligheid voorop. Op basis van het protocol Samen Veilig Doorwerken bekeken we wat wél kan. Na een paar weken van voorbereiden zijn wij én onze partner er klaar voor. Want waar het kan werken we graag door. Voor onze huurders en onze partners. We vertellen je graag over onze aanpak.

Focussen op wat nu kan

We focussen eerst op de werkzaamheden aan de buitenkant van de woning. En op leegstaande panden. Zo haalden we de verbouwing van het Kloosterhof in Liempde, dat momenteel leegstaat, een jaar naar voren in de planning. Samen met architect Snijders en van Stekelenburg is aannemer KnaapenGroep momenteel bezig met het voorbereidende onderzoek. Maar ook buitenschilderwerk en het aanbrengen van spouwmuurisolatie zijn mooie voorbeelden van werk dat nu gewoon veilig uitgevoerd kan worden.

Huisbezoeken Coronaproof

Hoe ga je te werk bij groot onderhoudsprojecten, waarbij huisbezoeken essentieel zijn? Daarvoor bedachten we het huisbezoek op afstand, waarmee we deze week zijn gestart bij project het Schild in Boxtel. Hier gaan we 62 woningen opknappen. Onze opzichter en de uitvoerder van aannemer Hendriks Coppelmans voeren de technische opname uit in de woning, terwijl de bewoner live mee kijkt vanuit de door ons ingerichte rustwoning verderop in de straat. De uitvoerder, opzichter en bewoner kunnen ook met elkaar praten. De rustwoning werd ingericht door Fiks en is Corona-proof. We zijn blij te kunnen melden dat de eerste reacties van de bewoners positief zijn. Nu kunnen we deze werkwijze ook gaan toepassen bij de Energetische Versnelling in Berlicum. Samen met Jansen Huybregts en Wits gaan we hier 64 woningen duurzamer en energiezuiniger maken. Hier is het plan om de bewoners in de buitenlucht live mee te laten kijken, bijvoorbeeld vanuit een JOOST partytent.

Proef badkamers, keukens en toiletten versneld renoveren

Voorlopig voeren we nog geen badkamer, keuken en toilet renovaties uit omdat we hiervoor te lang in de woning aanwezig moeten zijn. Het risico is hierdoor te groot. Maar we willen ook deze werkzaamheden graag weer oppakken. Daarom gaan we onderzoeken of deze renovaties sneller uitgevoerd kunnen worden, zonder in te leveren op kwaliteit. Binnenkort start een proef met een andere werkwijze. Indien de resultaten positief zijn gaan we dit breder uitrollen. Bijkomend voordeel van deze alternatieve werkwijze is dat er veel minder geluidsoverlast bij komt kijken. Wel zo fijn nu we allemaal meer thuis zijn.

Omwonendenavond 2.0

Nadat we input kregen van de omwonenden, verfijnden we het ontwerp voor de 40 woonzorgappartementen die we gaan bouwen op de Seringenstraat in Rosmalen. Normaliter zouden we dit opnieuw presenteren tijdens een omwonendenavond. Maar is het wenselijk om een grotere groep mensen, waaronder veel senioren, samen te brengen in één ruimte, zelfs met behoud van de 1,5 meter afstand? Genoeg twijfel om de alternatieven te onderzoeken. En daarom bekijken we nu of we de omwonendenavond bijvoorbeeld in de buitenlucht kunnen organiseren. Of misschien wel digitaal.

Dus ja, het coronavirus zorgt voor grote uitdagingen. Maar het zorgt er ook voor dat we buiten de gebaande paden zoeken naar manieren, naar innovaties, waarmee we onze werkzaamheden door kunnen laten lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties