terug naar overzicht

Duurzaamheid bij JOOST hoog op de agenda

Donderdag 10 oktober 2019

Deze week is het Duurzame Week Boxtel. En donderdag 10 oktober is het de landelijke Dag Van De Duurzaamheid. Ook bij JOOST staat duurzaamheid hoog op de agenda. Enkele projecten in vogelvlucht.

JOOST (ver)bouwt voortaan natuur-inclusief
We zijn niet alleen bezig met het duurzamer en energiezuiniger maken van woningen, maar ook met natuurvriendelijk bouwen. Bij al onze (groot)onderhoud werkzaamheden bouwen we voortaan natuur-inclusief. Dat wil zeggen dat we standaard in de constructie van de woning of het woongebouw inbouwkasten voor vleermuizen, gierzwaluwen en mussen plaatsen. Deze diersoorten zijn beschermd vanuit de wet natuurbescherming. Voor de regio Boxtel hebben we al in kaart gebracht waar welke vogels leven. Daardoor kunnen we onze projecten beter plannen en kunnen we sneller onze duurzame doelen realiseren. Voor de overige gemeenten in ons werkgebied gaan we binnenkort aan de slag.
https://www.wonenbijjoost.nl/joost-verbouwt-voortaan-natuur-inclusief/

Woningen verduurzamen bij groot onderhoud
We zijn op meerdere plaatsen volop bezig met groot onderhoud of de voorbereidingen daarvan. Waaronder in Boxtel, Rosmalen, Berlicum en Heeswijk-Dinther. Het doel is om de woningen energiezuiniger te maken en het wooncomfort voor de bewoners te verhogen. De werkzaamheden zijn niet overal gelijk. We beoordelen per woning of woongebouw wat er nodig is om deze goed te kunnen isoleren. Bijvoorbeeld het aanbrengen van HR++ glas, spouwmuurisolatie of dakisolatie. Indien nodig vervangen we in de woningen ook verouderde keukens, badkamers en toiletten. En bewoners kunnen kiezen voor zonnepanelen.

Samen met bewoners aan de slag voor meer groen in de voortuin
De boven en benedenwoningen aan het Ronduutje en de Stenen Kamer kregen in 2018 een opknapbeurt. Ook de voortuinen konden wel een metamorfose gebruiken. Samen met de bewoners gingen we hier eind vorig jaar aan de slag. Wij wilden met dit project ook zorgen voor meer biodiversiteit, met verschillende soorten bodembedekkers, bomen en planten. Consulent participatie Anja Maas was namens de woonstichting bij dit project betrokken. Ze vertelt: “Door deze variatie blijft de natuur in balans. Maar de tuinen moesten ook onderhoudsvriendelijk zijn. Dat was een wens van de bewoners. Wij hielpen de bewoners bij het samen plannen maken en de aanleg. Het onderhoud is u een taak van de bewoners. Samen met hen organiseren we 2x per jaar een gezamenlijke tuindag. Ook goed voor de onderlinge contacten. Het project is dan ook een inspirerend voorbeeld voor andere gezamenlijke tuinen.”

Samen met bewoners aan de slag voor meer groen in de voortuin

Nieuwste technieken voor comfort en duurzaamheid op De Kleine Aarde
Op het terrein van De Kleine Aarde zijn we een supermodern woongebouw aan het ontwikkelen met de nieuwste technieken voor comfort en duurzaamheid. Het wordt een woongebouw met 22 sociale huurappartementen. Voor huishoudens van verschillende leeftijden die duurzaam en comfortabel willen wonen. Het wordt een volledig houten constructie met veel glas en gebruik van bouwmaterialen uit de directe omgeving. Door centrale duurzame energieopwekking met zonnepanelen voor elektriciteit en powertubes voor warm water krijgen de woningen geen energierekening. Met een beetje geluk kan midden 2020 de schop in de grond. De oplevering is een klein jaar later.

Comfortabel en duurzaam wonen op De Kleine Aarde

Op zoek naar duurzame oplossing voor CV-ketels
We zijn voor onze woningen voortdurend op zoek naar duurzame oplossing bij onderhoud en nieuwbouw. Het initiatief van acht Brabantse corporaties om binnen het project Warmtewissel samen te gaan werken in de zoektocht naar een duurzame oplossing voor de vervanging van individuele ketels ondersteunen wij dan ook van harte. Als Vriend van sluiten wij graag aan. Samen komen we met een oproep aan marktpartijen: kom met een alternatief voor de CV-ketels. Daarmee geven wij een krachtig signaal aan de markt dat innovatie dringend nodig is.

Op zoek naar duurzame oplossing voor CV-ketels

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

 • Mevrouw brok schreef

  Ik zou het zeer op prijs stellen als mijn (verouderde) woning dubbelglas zou krijgen en beter geïsoleerd wordt !

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste mevrouw Brok,

   begrijpelijk. Als u een mail stuurt naar communicatie@wonenbijJOOST.nl met uw adres, kijk ik even met u mee.

   Met vriendelijke groet,
   Sanne