terug naar overzicht

Duurzaamheid is een vanzelfsprekendheid

Woensdag 20 mei 2020

JOOST richt zijn vizier op het verhuren van kwalitatief goede woningen. Daar hoort duurzaamheid standaard bij. Onze collega’s Linda Tuijt (adviseur Duurzaamheid – links op de foto) en Nadja Mertens (Asset Manager) vertellen in ons Jaarverslag hoe JOOST duurzaamheid omarmt en integraal onderdeel laat uitmaken van de dienstverlening. “Onze duurzaamheidsingrepen staan dagelijks op onze agenda en zijn gericht op verlaging van de woonlasten en op verbetering van het wooncomfort. Ook het voorlichten van huurders over ‘duurzaam leven’ hoort er wat ons betreft bij. Zo maken we van het thema duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. Ook intern, om zelf het goede voorbeeld te geven.”

JOOST_Linda_Tuijt_3858
JOOST_Nadja_Mertens_3928

Verduurzaming één van onze dragende pijlers

“Bij JOOST is het thema verduurzaming één van de dragende pijlers onder onze kernactiviteiten. We doen het er niet meer ‘bij’ in groot onderhoudsprojecten, het is een aparte, volwassen tak van sport die de hele woningvoorraad raakt.”

Inzet van duurzaamheidscoaches

“Ook in 2019 hebben we bij verschillende groot onderhoudsprojecten onze woningen geïsoleerd. Per woning en woongebouw beoordeelden we wat nodig was. Ook de komende jaren heeft isoleren prioriteit. We sturen echter niet meer op energielabels, maar op logische energetische maatregelen. Hiermee verbetert het wooncomfort en wordt het energieverbruik verlaagd, mits de bewoner zich uiteraard ook bewust is van zijn gedrag. Dat proberen we te stimuleren door voor alle energetische maatregelen bewust een kleine vergoeding te vragen. Hiermee hopen we dat bewoners zich meer bewust zijn van de investeringen die wij doen. Dat proberen we ook te bereiken door huurders te informeren over ‘duurzaam leven’. In 2020 gaan we daarom een aantal enthousiaste huurders tot duurzaamheidscoaches van JOOST benoemen: als motor voor binnen én buiten.”

Meer groen en minder tegels in de tuinen

“We hebben daarnaast ook oog voor omringende oplossingen die de duurzaamheid bevorderen, zoals meer groen en minder tegels in tuinen. Ook hiervoor hebben we afgelopen jaar enkele projecten opgestart, die ook duidelijk invloed hebben op de leefbaarheid van een wijk. Bewoners leren elkaar beter kennen en de straat wordt er mooier van.”

Ook betaalbaarheid blijft cruciaal

“Verduurzamen had in 2019 en blijft in 2020 dus de hoogste prioriteit. Tegelijkertijd blijft betaalbaarheid cruciaal. We wegen onze opties dan ook zorgvuldig af, zodat elke euro goed wordt besteed.”

Benieuwd wat wij in 2019 nog meer hebben gedaan? Lees hier ons jaarverslag 2019: ‘Als een goede buurman, Thuis in de Meierij’.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties