terug naar overzicht

Farent en JOOST werken samen voor de buurt

Woensdag 27 juli 2022 Farent en JOOST werken samen voor de buurt

Stel, u wil graag uw buren beter leren kennen. Een keer samen koffie drinken. Maar het is best moeilijk om zomaar op iemand af te stappen. Dan is het fijn als er dichtbij huis een plek is waar je zomaar kunt binnenlopen en waar je andere mensen aantreft. En waar de koffie al klaar staat. Buurtbewoners in Hintham kunnen hiervoor sinds kort terecht in hun eigen, gemeenschappelijke Huiskamer in de flat Hoogveld. Deze is mogelijk gemaakt door bewoners, welzijnsorganisatie Farent en JOOST.

Samenwerken met JOOST en bewoners

Jorri Roosen is opbouwwerker bij Farent. Dat is in Den Bosch dé organisatie waar bewoners terecht kunnen met vragen over alles in het dagelijks leven. “Ik werk nu ongeveer vijf jaar in Hintham”, vertelt hij. “Je merkt dat er hier best veel mensen zijn die graag contact willen met hun buren. En die graag iets met een groepje buurtgenoten willen doen. Handwerken, kaarten, koffie drinken. Zo lang het goed is voor de buurt, kijken wij of we ze daarbij kunnen helpen.” De samenwerking met JOOST is daarbij heel fijn, vindt hij. “Wijkconsulent Bert en wijkbeheerder Patrick van JOOST zijn goed thuis in Hintham. Zij kennen de bewoners ook, ze weten wat er leeft. Als één van ons vragen krijgt of er iets te organiseren valt, gaan we samen op onderzoek uit, als collega’s.”

Samen met bewoners

Die krachtenbundeling levert mooie resultaten op. Zoals de Huiskamer, bedoeld voor de bewoners uit de JOOST-flats Hoogveld, De Engstoep en Fort Prins Willem én voor andere mensen uit de buurt. In één van de flats op Hoogheem in Boxtel is sinds vijf jaar een vergelijkbaar project. Veel bewoners maken daar gebruik van.
De Huiskamer in Hoogveld is inmiddels open. De bewoners zorgen zelf voor de activiteiten. Zoals Corrie en Ria die er samen een goedlopend koffie-uurtje organiseren, elke woensdag van 13.00 tot 15.00 uur. Ook Hassan is er dagelijks te vinden. Hij zette de Huiskamer mee op en houdt een oogje in het zeil. “Verder zijn we hier begonnen met het geven van taallessen”, knikt Jorri. Zelf houdt hij er elke week spreekuur op de maandagen, van 15.00 tot 16.00 uur. JOOST doet dat ook met een inloopspreekuur op de woensdagen, van 14.00 tot 16.00 uur.

Anderen blij maken

Nog zo’n goed idee dat met de hulp van Farent en JOOST van de grond kwam: Buurtkasten. Sinds juni staan er twee in de centrale hal van Hoogveld. “Bewoonster Joyca kwam met dit idee”, vertelt Jorri. “Iedereen kan in de Buurtkasten levensmiddelen achterlaten die ze zelf niet gebruiken. Zoals parfum, thee, crackers of shampoo. Houdbare boodschappen dus die ze anders misschien weg zouden gooien. Nu kunnen ze er anderen blij mee maken.” Met deze goede ideeën leren bewoners elkaar kennen én kijken ze wat meer naar elkaar om. “Dat is wat een fijne buurt nodig heeft. Daar dragen we samen met JOOST graag een steentje aan bij.”

Op de foto: Initiatiefneemster Joyca, opbouwwerker Jorri Roosen van Farent en wijkconsulent Bert Vos van JOOST plaatsten 14 juni de buurtkasten bij Hoogveld.

Tekst loopt door onder de foto.

Leuk idee voor de Huiskamer?

Heeft u een leuk idee voor de Huiskamer in Hoogveld? Zoals een kaartclub beginnen? Of een naailesgroepje opstarten? Laat het ons weten. Er is heel veel mogelijk.
• Jorri Roosen, opbouwwerker Farent: 06 118 69 597
• Bert Vos, wijkconsulent JOOST: 06 301 55 294
• Patrick Mosterd, wijkbeheerder JOOST: 06 122 544 06
U vindt de Huiskamer op het adres Hoogveld 1.

Oproep

Wilt u zelf in uw woongebouw of wijk ook een Buurtkast plaatsen? Neem dan zeker contact met ons op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties