terug naar overzicht

Gastvrij in bijzondere woonlocatie Sociaal Pension

Dinsdag 28 mei 2019

Charles en Agnes Korthout zijn niet alleen beheerders van het studentenklooster St. Ursula, maar ook van het Sociaal Pension. “Sociaal Pension voorziet in behoefte.”

Fijne en veilige woonplek
De eerste bewoners waren gastarbeiders uit Spanje, Turkije en Marokko. Later begroetten Charles en Agnes Korthout van het sociaal pension aan de Van Coothstraat ook gasten uit andere landen, waaronder Duitsland, Polen en Portugal. Maar de meeste van de 35 huidige bewoners hebben een Nederlands paspoort en vinden er in tijden van financiële tegenslag of sociaal-maatschappelijke problemen een fijne en veilige woonplek.

Zorgen voor een prettig woonklimaat 
Het sociaal pension – in de volksmond vooral bekend als pension Korthout – is sinds 2008 eigendom van Woonstichting JOOST. Charles (59) en Agnes (58) zijn aangesteld als beheerder en zorgen voor een prettig woonklimaat in het 33 kamers tellende complex. “Charles is verantwoordelijk voor het onderhoud, ik begeleid de bewoners vanaf het moment dat ze het huurcontract tekenen”, vertelt Agnes. Het echtpaar beheert namens Woonstichting JOOST ook de 54 studentenwoningen in en rond voormalig klooster St. Ursula.

Doorstroming
In het pension in de Boxtelse stationsbuurt wonen volgens Charles huurders die het even niet breed hebben. “Daarnaast bieden we onderdak aan mensen die sociaalmaatschappelijke problemen hebben en niet meteen in aanmerking komen voor een reguliere huurwoning. Waar gasten vroeger jarenlang in het pension woonden, zetten nieuwe huurders een handtekening onder een tweejarig contract. Dat bevordert de doorstroming”, legt Agnes uit.

Belangrijk dat huurder het naar hun zin hebben
Charles’ ouders Toon en Nel Korthout stonden in 1972 aan de wieg van het pension. “Mijn vader was buschauffeur en zag ooit hoe de groeiende stroom arbeidsmigranten in Calais werd ondergebracht in hostels. Dat bracht hem op het idee om een pension te beginnen.” Begin jaren tachtig werd het pension uitgebreid en kreeg het de huidige omvang. “De oplevering viel samen met de renovatie van de Jordaanwijk”, vertelt Charles, die het pension in 1986 met Agnes van zijn ouders overnam. “We vinden het belangrijk dat huurders het naar hun zin hebben”, vindt Agnes.

Korte lijntjes
Sinds de woonstichting eigenaar is, zijn de contacten met andere instanties geïntensiveerd. “De lijntjes met het maatschappelijk werk, huisartsen en een organisatie als ContourdeTwern zijn kort”, constateert Charles tevreden. “Vaak bieden we ook zelf ondersteuning”, vult Agnes aan. “Charles verricht alle voorkomende werkzaamheden, ik ondersteun huurders als ze met lastige hulpvragen zitten. En als iemand een moeilijke brief niet kan lezen of moeilijk begrijpt, kijk ik even mee. Dat hoort er gewoon bij in een sociaal pension…”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties