terug naar overzicht

Het Atelier in Berlicum: Zo trots als een pauw

Maandag 8 juli 2019 Het Atelier in Berlicum: Zo trots als een pauw

Aan de Hoogstraat in Berlicum zit misschien wel de allerleukste cadeauwinkel van Brabant: Het Atelier van Koninklijke Kentalis. Alles is er handgemaakt door 37 cliënten van Kentalis die op dit adres hun creatieve werkplaats hebben.

“Alle mensen die hier werken – volwassenen – zijn doof of slechthorend en hebben een verstandelijke beperking”, legt begeleidster Ine van de Ven uit. “Sommigen zijn ook blind of slechtziend, of hebben autisme. Het is dus een heel gevarieerde groep mensen.” Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen: ze werken er allemaal met plezier. En dat is precies de missie die Kentalis met Het Atelier voor ogen heeft.

Pure blijdschap
De artikelen die de cliënten maken, worden veelal in de winkel verkocht. Ook is er op Het Atelier een kunstuitleen van schilderijen. Ine: “Verder produceren we steeds vaker op bestelling. Denk maar aan een vogelhuisje beschilderd met een geboortekaartje, een speciale schaal of een jubileumkaars. Er zijn cliënten die daar heel graag aan werken.” Het gaat er niet alleen om dat klanten tevreden de deur uit gaan, vooral de voldoening die de cliënten er zelf van hebben, doet ertoe. En die tonen ze dagelijks. “Het is prachtig om te zien: de concentratie waarmee ze bezig zijn, de pure blijdschap als een moeilijk werkje is gelukt. Daar worden niet alleen zij, maar ook wij heel blij van.”

Thom (22)
Kaarsen maken, kaarsvet gieten of juist snijden voor een speels effect… Thom maakt kaarsen als de beste. In de middag-pauze zit hij graag op de schommel achter Het Atelier. Dan waait hij even lekker uit om ’s middags weer enthousiast aan de slag te gaan. De woonstichting heeft het grondwerk voor deze schommel mede mogelijk gemaakt.

Yeline (19)
Yeline weet wel raad met stof en garen. Ze borduurt graag en weet van stukjes vilt prachtige sleutelhangers te maken met razendknappe stiksels. Op de foto overlegt ze met begeleidster Hannah.

Kim (47)
Kim naaide voor haar nieuwe appartement op Nieuw Beekvliet al een prachtige beddensprei en pannenlappen. Hier is ze bezig met een keukenschort. In het blauw, want dat is haar lievelingskleur. Vrijwilligster Chrisjean (achter haar) helpt haar erbij.

Iris (32)
Iris is met pen of kwast een ware kunstenares. Ze beschildert onder meer vogelhuisjes, tekent portretten, ontwerpt kaarten én illustreert jaarlijks het Brabantse Boekenweekboek. Vaak werkt ze op bestelling; de planning die
daarbij hoor, maakt ze zelf.

Sjoerd (42)
Sjoerd is superhandig met klei en glazuren. Beide combineert hij bij het maken van de mooiste schalen. Op deze foto leert hij van begeleidster Ine van de Ven een nieuwe techniek: een reliëf maken met echte bloemen. Op het resultaat is hij zo trots als een pauw.

Kentalis huurt diverse gebouwen van Woonstichting JOOST.
Het Atelier in Berlicum is er één van. Ook Nieuw Beekvliet, een wooncomplex in Sint-Michielsgestel voor mensen met een beperking in horen en communiceren, is een pand van JOOST.

Loop gerust eens binnen in de winkel van Het Atelier!
Adres: Hoogstraat 121F in Berlicum, (073) 503 66 14 of 06 53 24 04 28
Openingstijden: van maandag tot en met donderdag: 09.30 – 15.30 uur en op vrijdag: 09.30 – 11.30 uur.

Dit interview was ook te lezen in ons huurdersmagazine JOOST.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties