terug naar overzicht

Hintham in de lift met AlmarOntwerpt

Dinsdag 6 november 2018

Dit jaar bestaan de flats in Hintham aan Engstoep, Fort Prins Willem, Hoogveld en Herman Moerkerklaan maar liefst 50 jaar. Reden voor Woningstichting Kleine Meierij om de inwoners van deze verticale buurten iets ontzettend leuks aan te bieden. Daarvoor riepen ze de hulp in van het Eindhovense collectief Tante Netty, een organisatie die bekend staat om hun positieve krachten. 

Samen met sociaal ontwerper Almar Sinte Maartensdijk stuurden ze de flatbewoners begin deze zomer op een korte vakantie, inclusief cocktail en een goed gesprek. Eind september werden de bewoners uitgenodigd om samen met Almar en Tante Netty panelen te ontwerpen voor in de liften van de flats. De verhalen van de bewoners als inspiratie voor elkaar. Op woensdag 7 november worden deze panelen onthuld.

‘De lift is je vliegtuig’, zo werden de flatbewoners verleid om naar beneden te komen en met Tante Netty op minivakantie te gaan. Zo leerden de sociaal ontwerpers de buurt kennen en ontdekten ze wat er allemaal leeft onder de bewoners. Dat er soms wat gedoe is, dat je anderen soms goed hoort en dat er hier en daar wat rotzooi ligt. Maar ook dat mensen hier met ontzettend veel plezier wonen. Dat buren elkaar helpen, kinderen samen spelen en dat bijna iedereen de lift voor een ander tegenhoudt.

Uitdagen en ontwerpen
Die lift is sowieso een kenmerkend element, want bijna iedereen gebruikt hem dagelijks. En stel je eens voor: de hele flat in de lift. Gezellig toch. Daarom werden de bewoners uitgedaagd om met stencils en verf verschillende panelen te ontwerpen. Die zijn vervolgens door Almar Sinte Maartensdijk van AlmarOntwerpt afgewerkt tot een robuust geheel voor in de verschillende liften. Almar: “De liften zijn de ruggengraat van de flats. En in de lift zitten betekent dat het goed met je gaat. Maar in de praktijk zijn de liften niet zo’n prettige plek. Ondertussen is de lift in de praktijk niet altijd zo’n fijne plek. Met de nieuwe kunstwerken, gemaakt met de zelf ontworpen sjablonen van de bewoners hopen we de lift wat meer tot een aangename plek te maken. Onderweg even rustig staren naar alles wat er in de kunstwerken te ontdekken valt en misschien wel een beetje tot jezelf komen. En dat met dank aan je buren.”

Tante Netty
De thuisbasis is Woensel-West in Eindhoven, maar dankzij hun succesvolle aanpak is deze organisatie op steeds meer plekken actief. Tante Netty bevraagt, verbindt en inspireert. En gelooft dat kunst en design een motor zijn voor maatschappelijke verandering. Ze koppelen professionele kunstenaars en designers aan een wijk en de inwoners. Want die weten wat er echt speelt in hun buurt. Wat volgt is een proces van interactie tussen wijkbewoners en creatieve makers, met flinke verrassingen tot gevolg. En vele goede gesprekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties