terug naar overzicht

Huurder aan het woord – De stap naar zelfstandig wonen

Donderdag 12 juli 2018

Jolande verwelkomt ons hartelijk in haar knusse huis. Ze houdt van planten en dieren, zo komt duidelijk naar voren in de inrichting. Er hangen een aantal schilderijen van dolfijnen aan de muur, want dat zijn haar lievelingsdieren. Jolande woont in een fijne groene buurt in Rosmalen, samen met haar dwergpapegaai Piedewiet. Ze heeft een spannend jaar achter de rug.

De afgelopen jaren zijn de regels rondom beschermd wonen aangescherpt. Dat wil zeggen dat er voortaan wordt gekeken naar hoe mensen met een zorgvraag zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Nu bleek dat Jolande steeds beter zelf vooruit kon, is besloten haar woning op eigen naam te zetten. “In overleg met mijn woonbegeleider Karin van Reinier van Arkel is besloten dat ik de stap kon maken naar zelfstandig wonen. Dat vond ik spannend, maar ik geloofde wel dat ik het kon.”

Veel regelzaken
Jolande geeft aan dat ze veel behoefte had aan ondersteuning: “Ik ben er een hele tijd uit geweest omdat Reinier van Arkel altijd alles voor mij regelde, er komt nu zoveel tegelijk op mij af. Het is fijn dat Kleine Meierij aanbood om bij mij thuis langs te komen. Dat ben ik helemaal niet gewend!”

Karin reageert enthousiast: “Zo’n persoonlijk gesprek is prettig, zeker omdat jullie langskomen. Je kunt even rustig de tijd nemen om vragen door te nemen. Jolanda had het goed voorbereid: van het deurslot tot de zorg- en huurtoeslag, alles is besproken. Nu ze jullie had gezien was de drempel daarna ook lager om contact op te nemen.”

Eigen regie
Karin geeft aan dat Jolande vooraf bang was dat er teveel zou veranderen, omdat ze minder zorg zou krijgen. “Door de soepele overgang naar het zelfstandig wonen is er weinig veranderd en heeft Jolande nu toch meer eigen regie. Hoe Kleine Meierij zich heeft opgesteld in dit traject heeft daar zeker aan bijgedragen.”

Samenwerking
De actieve samenwerking tussen woningcorporatie en zorg in deze biedt echt meerwaarde, geeft Karin aan. Daniel, verhuurmakelaar bij Kleine Meierij, is zich ook bewust van die meerwaarde: “Wij kunnen echt het verschil maken, door bijvoorbeeld bij mensen thuis aan te schuiven. Je ziet hoe fijn de bewoner een persoonlijk gesprek vindt, en hoe soepel alles daardoor loopt.”

Karin: “Het is ideaal als mensen als Jolande bij elkaar in de buurt kunnen wonen. Zo kunnen ze hun netwerk versterken of uitbreiden en voorkomt dat vereenzaming of isolatie.”

Kleine Meierij draagt hieraan bij. Daniel geeft aan dat er regelmatig overleg is met Reinier van Arkel en andere hulpinstanties: “Binnen Kleine Meierij denken we graag mee, al blijven we natuurlijk afhankelijk van wat er vrijkomt. We zijn alert op de mogelijkheden voor kwetsbare doelgroepen en doen ons uiterste best om aan de behoeften te voldoen.” Met de zorgorganisaties bespreken we wat nodig is om goed wonen te ondersteunen, ook voor de buurt.

Trots
Karin is vol lof over Jolande: “Het belangrijkste was vertrouwen in jezelf, mooi om te zien dat het zelfstandig wonen nu gelukt is. Daar mag je wel trots op zijn!” Jolande geeft aan: “Ja, een klein beetje trots ben ik wel. Ik woon hier goed, in een fijne groene buurt. Ik wil hier niet meer weg!”

Meer weten? Lees hier de uitgebreide tekst van het interview met Jolande.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties