terug naar overzicht

Indrukwekkende graffitikunst voor jarig Hoogheem

Woensdag 29 mei 2019

De saaie garageboxen bij flat 1 van Hoogheem zijn veranderd in een kleurrijke onderwaterwereld die echt van de muren af spat. De graffitikunstenaars Mitch Koningstein, Jan Pennings en Paul Jongsma van Stichting Tunnel Vision Boxtel zijn geslaagd in hun missie. Een prachtig cadeau voor 50 jaar Hoogheem en 25 jaar Huurdersvereniging Hoogheem.

Graffiti_Hoogheem-12
Graffiti_Hoogheem-16
Graffiti_Hoogheem-7
Graffiti_Hoogheem-11

Kunstenaars Tunnelvision drie dagen lang aan de slag
Drie lange dagen waren de kunstenaars in de weer om hun werk te realiseren op de vers getexte garagemuren. Dat trok de nodige bekijks. Twee Hoogheem-bewoners die net de hond uitlieten, bleven verbaasd staan. “Ooh, wat mooi. Heel veel succes, jongens!” Twee andere buurtgenoten hadden een picknick-setje buiten gezet en zorgden voor koffie en wat lekkers. “Eigenlijk zouden ze alle garageboxen van heel Hoogheem moeten doen”, mijmerde één van hen. De graffitispuiters hadden ondertussen hun handen vol. Ze wilden af en toe best even buurten met de belangstellende voorbijgangers, maar niet te lang. “We hebben onze tijd hard nodig om alles op tijd af te krijgen.”

Blijvende herinnering
Het idee voor een blijvende herinnering aan het dubbele jubileum ontstond vorig jaar. Huurdersvereniging Hoogheem, de feestcommissie en Woonstichting St. Joseph besloten samen om aan Stichting Tunnel Vision Boxtel te vragen een blijvend kunstwerk te creëren. Iets dat de omgeving zou opfleuren. Geen probleem voor de kunstenaars. Immers, met hun jaarlijkse graffiti-festival onder de A2-tunnel bij de Laarakkerweg hebben zij hun kwaliteiten al lang bewezen.

Een stukje Boxtel opvrolijken in de openbare ruimte
Zaterdagochtend 27 april gingen ze aan de slag, maandagmiddag 29 april ging de laatste van 150 spuitbussen terug in de tas en zat het karwei erop. “We zijn zelf heel tevreden. Dit is het vetste wat we ooit hebben gemaakt”, vertelden de kunstenaars op maandagmiddag. “Een stukje Boxtel opvrolijken in de openbare ruimte is een bijzondere opdracht. Een onderwaterwereld in verschillende stijlen, met allerlei verwijzingen naar de sterrenbeelden die weer terugkomen in de flatnamen. En van de bewoners krijgen we alleen maar leuke reacties. Plus koffie, fris , appeltaart en allerlei ander lekkers. Echt heel leuk.”

Kunstwerk voor alle generaties
Een flatbewoonster bleef die middag even stilstaan en glimlachte. “Een kunstwerk voor alle generaties, dat vind ik ook zo mooi”, vertelde ze. Een ander was het helemaal met haar eens: “Die zeehond en die haai, plantjes en vissen, en dan die duiker aan de andere kant. Het is ongelofelijk en ik hoop dat het dat blijft. Binnen was het al mooi door de muurschilderingen van de SintLucas-studenten. Nu is het buiten ook prachtig. Ze hebben een pilske verdiend.” Vrijdag 10 mei wordt het graffiti-kunstwerk officieel onthuld.

Feestelijke onthulling met bewoners
Op vrijdag 10 mei werd het graffitikunstwerk officieel onthuld met een feestje met de bewoners. Voorzitter Cees Hems van de Huurdersvereniging Hoogheem sprak richting de kunstenaars van Tunnel Vision: “Jullie mogen trots zijn op dit prachtige werk. En wij danken ook St. Joseph. We zijn er heel blij mee.” Wijkconsulent Sandra Biemans van St. Joseph gaf aan dat ook voor de jubilerende St. Joseph (dit jaar 100 jaar) dit jubileum heel bijzonder is: “50 jaar Hoogheem en 25 jaar huurdersvereniging. Dat verdient een extra mooi cadeau. In het echt is het nog veel mooier dan op de eerste ontwerpschetsen. Het is echt een kunstwerk dat je zelf moet gaan bekijken. Ik vind het enorm knap en mooi, en volgens mij is iedereen laaiend enthousiast. Natuurlijk ook een compliment voor de Hoogheem-bewoners die de kunstenaars drie dagen hebben ondersteund met allerlei lekkers. We kunnen spreken van een succesvol project.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties