terug naar overzicht

Op zoek naar duurzame oplossing voor CV-ketels

Donderdag 5 september 2019 Op zoek naar duurzame oplossing voor CV-ketels

We zijn voor onze woningen voortdurend op zoek naar duurzame oplossing bij onderhoud en nieuwbouw. Het initiatief van acht Brabantse corporaties om binnen het project Warmtewissel samen te gaan werken in de zoektocht naar een duurzame oplossing voor de vervanging van individuele ketels ondersteunen wij dan ook van harte. Als Vriend van sluiten wij graag aan. Samen komen we met een oproep aan marktpartijen: kom met een alternatief voor de CV-ketels. Daarmee geven wij een krachtig signaal aan de markt dat innovatie dringend nodig is.

Oproep aan marktpartijen om met duurzame alternatieven te komen
Woningcorporaties staan voor de grote opgave hun woningen CO2-neutraal te maken voor 2050. Jaarlijks vervangen we duizenden individuele, aardgasgestookte CV-ketels. Met het project WarmteWissel roepen we marktpartijen op met duurzame alternatieven te komen die minder CO2-uitstoot, minder of geen gas verbruiken, betaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn. De acht Brabantse corporaties die hiervoor het initiatief hebben genomen werken samen binnen het samenwerkingsverband Lente. Dit zijn Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz. Ook wij sluiten ons nu aan en volgen hiermee de mogelijke oplossingen op de voet.

Innovatie is hard nodig
De huidige alternatieven voor de individuele CV-ketels produceren nog teveel CO2-uitstoot of zijn te duur in aanschaf en onderhoud. Vaak vragen ze ingrijpende aanpassingen aan de woning, met veel overlast voor huurders en stijgen de energielasten fors. Om met een neutrale impact op de woonlasten van huurders de transitie te kunnen maken naar een CO2-neutrale voorraad, is innovatie hard nodig. Wij willen marktpartijen stimuleren om met vernieuwende oplossingen te komen. Wij willen als corporaties mede de verantwoordelijkheid nemen voor het aanjagen van de markt. Anders gaat het niet snel genoeg gebeuren.

Kom met initiatieven
Marktpartijen die goede alternatieven hebben met significant lagere CO2-uitstoot en minder of geen aardgasgebruik kunnen meedoen en hun initiatief insturen. De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury die bestaat uit:
– Diederik Samsom (voorzitter) – onder meer voorzitter Klimaattafel gebouwde Omgeving
– Paulus Jansen – Algemeen Directeur Woonbond
– Sabine Jansen – Assistent Professor TU Delft -Architectural Engineering +Technology Climate Design and Sustainability
– Elphi Nelissen – Professor Building Sustainability TU Eindhoven
– Harrie Windmüller – Bestuurder BrabantWonen, namens het Lente-bestuur

De vakjury heeft inmiddels bekend gemaakt welke innovatieve oplossingen in de finale staan. De vijf finalisten zijn:

  • HRsolar SPRING van HR Solar;
  • Tarnoc Turbine Ketel van Tarnoc;
  • Volthera Hybride PVT Systeem van Alius, Vaillant Group NL, Vissers Waalwijk BV, Hendriks Coppelmans Uden BV, Skippon en ClimateBooster;
  • Duurzaam thermisch energiesysteem van Fectum, De Twee Snoeken, Woonconnect, Solesta, Nathan en Kwartiermakers in de Bouw;
  • Compacte gasgestookte warmtepomp van Cooll Sustainable Energy, Van Dorp Installaties BV en Orange Climate BV.

Op 5 maart 2020 wordt tijdens de finale duidelijk wie met welke projecten winnen.

Meer informatie over dit project vind je op: www.warmtewissel.nl.

https://www.warmtewissel.nl/2020/01/20/bekendmaking-finalisten/

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties