terug naar overzicht

Jordan, Frank en Remco van woongroep Den Dries in Liempde

Donderdag 28 juni 2018 Jordan, Frank en Remco van woongroep Den Dries in Liempde

Jordan Walschots, Remco Rop en Frank van der Sanden (op de foto van links naar rechts) wonen begeleid zelfstandig aan Den Dries in Liempde. Ze hebben alle drie hun eigen appartement met hun eigen naambordje naast hun eigen voordeur. Op de foto op de achtergrond Cello-begeleiders Marja de Laat (links) en Caroline Smulders.

Het gebouw waar de drie wonen, heeft negen appartementen. De bewoners gaan allemaal hun eigen gang,maar doen ook veel samen. “We hebben bijvoorbeeld een eetgroep”, vertelt Remco (41). Hij woont inmiddels tien jaar aan Den Dries. “In de eetgroep zijn we met z’n vijven. We eten elke avond samen, om half zes. Dat doen we steeds bij één van ons thuis. Daar hebben we een schema voor.” Degene bij wie ze eten, is ook degene die kookt, samen met de begeleiding.

Een toetje na
“Vandaag is het woensdag, dan is het mijn beurt”, lacht Jordan (41). “Wat we eten? Spaghetti. En een toetje na.” Hij woont al vijftien jaar aan Den Dries. “Sinds deze appartementen er staan”, knikt hij. “Ik vind het fijn om hier te wonen. Gezellig met andere mensen, maar toch in mijn eigen huis. Hier kan ik gitaar spelen of lezen wanneer ik wil.” Niet dat hij de hele dag binnen zit, want Jordan werkt in de Liempdse Coop supermarkt. Daar vult hij vakken, ruimt hij lege flessen op en maakt hij de sinaasappelpersmachine schoon.

‘Veel rustiger’
Ook zijn buurman Frank (67) is een druk baasje. Hij doet vrijwilligerswerk bij Elisabethsdael in Boxtel. Hij gaat er altijd op de fiets naartoe, meestal luidkeels zingend. “Stilzitten is niks voor mij”, zegt hij. “Ik ben blij dat ik daar kan helpen, zoals in de afwaskeuken en bij het opruimen van de grote zaal.” Ook Frank woont al vijftien jaar aan Den Dries. “Daarvóór woonde ik in de woonvoorziening hiernaast, met 25 mensen in één groep. Dat was wel veel hoor. Hier woon ik alleen. Dat is veel rustiger.”

Trots
Waar je Jordan lopend door het dorp ziet gaan en Frank op zijn fiets, stapt Remco elke dag in zijn auto. “Ik ben de enige met een rijbewijs hier”, vertelt hij trots. Hij rijdt elke dag van Liempde naar het sorteercentrum van PostNL in Son en Breugel. Daar werkt hij via de WSD. “En in mijn vrije tijd loop ik veel. Ik train voor de Kennedymars en ik loop de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar wordt dat mijn derde keer.”

Blij met vrijwilligers
Voor de begeleiding bij het wonen, staan onder anderen Cello-begeleiders Marja de Laat en Caroline Smulders paraat. Caroline: “De begeleiding die wij bieden, verschilt per persoon. De ene bewoner is geholpen met de wekelijkse boodschappen of de administratie, de ander in het huishouden of bij het onderhouden van contact met familie of vrienden.” Marja voegt toe: “We zouden graag meer leuke activiteiten doen met cliënten, maar het ontbreekt ons vaak aan tijd. Daarom zijn we zo blij met vrijwilligers. Die zijn hier altijd welkom! Dus wil je een steentje bijdragen? Meld je dan vooral bij ons aan.” Je kunt reageren door een e-mail te sturen aan Marja of Caroline via Marja of Caroline: csmulders@cello-zorg.nl of mdelaat@cello-zorg.nl.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties