terug naar overzicht

Kringloopwinkel Spullukus in Boxtel: Hip met een missie

Woensdag 11 maart 2020

Tweedehands spullen zijn hip. Ze zijn betaalbaar, ideaal om te pimpen en ze zorgen soms ook voor een mooie herinnering of een aangename verrassing. Kringloopwinkel Spullukus in Boxtel merkt ook dat ‘tweedehands’ helemaal in is. Mensen weten de winkel steeds beter te vinden. Het assortiment wisselt dankzij het grote aanbod elke drie weken. Ook via JOOST komen er regelmatig artikelen bij. Want willen huurders afstand doen van hun huisraad, dan verwijst JOOST ze graag door naar Spullukus.

Foto: Marion van Berlo van Stichting Spullukus 

Marion van Berlo is de oprichtster van Stichting Spullukus. Na een carrière in de jeugdhulpverlening sprong ze in 2015 in het diepe. Ze begon een kringloopwinkel en had bovendien een missie. Ze wil dat mensen met een krappe beurs hier leuke spullen kunnen kopen en ze wil hergebruik stimuleren.

Sfeervolle hoekjes
Vier jaar later runt Marion zeer succesvol de winkel. Dit doet ze met vrijwilligers en mensen die in een leer-werktraject zitten. “Samen bouwen we aan onze ‘hergebruik’formule. We nemen spullen in ontvangst, halen ze dagelijks bij mensen op en breiden zo ons assortiment uit met huisraad, meubels, kleding en boeken. Wat we krijgen aangeboden, moet wel schoon en heel zijn. We verkopen natuurlijk geen kapotte artikelen.” In de winkel staat alles netjes geëtaleerd, met sfeervolle hoekjes op kleur of thema. Een klantvriendelijke bediening en persoonlijke aandacht maken het plaatje af.

Hulp bij hergebruik
Achter de schermen werkt Marion regelmatig samen met JOOST. Gebiedsbeheerder Roland Wulms: “In heel Nederland worden dagelijks complete inboedels vernietigd, bijvoorbeeld na een ontruiming. Eeuwig zonde. Wij kiezen ervoor om in zulke gevallen Spullukus in te schakelen. Dan krijgt de vaak nog intacte huisraad een tweede leven. Bovendien helpen we zo mee de afvalberg te verkleinen.” JOOST verwijst inmiddels ook huurders naar Spullukus door die een overvolle woning hebben waar nodig de bezem door moet. “Marion helpt dan mee om afstand te doen van bepaalde spullen. Dat leidt bij de huurder tot een opgeruimd huis en bij Spullukus tot een aanvulling van het assortiment.”

Respectvol
Marion benadrukt dat ze niet met de botte bijl door een spullenverzameling gaat. “Iemands bezittingen, hoeveel het er ook zijn, weerspiegelen het leven van die persoon. Ik vraag dan ook altijd wat iemand met zijn spullen wil en hoe wij daarbij kunnen helpen. Daar gaan we respectvol mee om. Altijd.”

Foto: Marion van Berlo van Stichting Spullukus haalt samen met enkele vrijwilligers spullen op voor de kringloopwinkel

Dit artikel is ook gepubliceerd in ons huurdersmagazine, uitgave maart 2020. Bekijk hier de gehele versie van dit magazine.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties