terug naar overzicht

Let op risico’s met asbest

Vrijdag 9 november 2018

Asbest. Veel mensen schrikken bij dit woord. Begrijpelijk. Want asbest kán gevaarlijk zijn. Maar meestal is er geen direct risico voor de gezondheid.

Wat is asbest?
Van 1945 tot 1994 gebruikte men asbest veelvuldig in de bouw. Met name bij de bouw van woningen tot 1980. Het leek het ideale bouwmateriaal: sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop. Daarna werd het ook nog gebruikt, maar op veel kleinere schaal. In 1993 stond de overheid de toepassing en verkoop van asbest niet langer toe en verbood het gebruik ervan in de bouw definitief.

Is asbest gevaarlijk?
Asbestvezels kunnen na langdurige blootstelling leiden tot gezondheidsproblemen. Maar zolang asbest vastzit in ander materiaal is het niet per se gevaarlijk. Het wordt een risico voor de gezondheid als de asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd. Bijvoorbeeld bij sloopwerkzaamheden. Daarom wil de overheid blootstelling aan asbestvezels voorkomen. Zo moeten gecertificeerde bedrijven asbest verwijderen als dat een risico vormt.

Wat doet JOOST?
Wij willen dat u als huurder veilig en gezond woont. Daarom vinden wij het belangrijk u over de mogelijke aanwezigheid van asbest in uw woning te informeren. Wij lieten onze woningen steekproefsgewijs onderzoeken op de aanwezigheid van zichtbare asbest. De bewoners van deze woningen worden hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. Zodra wij in die woningen onderhoud uitvoeren en asbestverdachte onderdelen moeten verwijderen, laten wij het asbest altijd verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Vaak gebeurt dit tijdens groot onderhoudsprojecten.

Mocht u twijfelen? Neem dan contact met ons op!
Wanneer wij asbest in uw woning constateren, betekent dit overigens niet dat dit direct moet worden verwijderd. Het is alleen wel belangrijk om te weten. Wanneer u bijvoorbeeld een gaatje boort in asbest of er in zaagt, dan kan er wel een gevaarlijke situatie ontstaan. Overigens kan asbest ook voorkomen onder bijvoorbeeld vaste vloerbedekking, onder het keukenblok of achter tegels. Gaat u zelf klussen, wees dan altijd alert. Mocht u twijfelen over de aanwezigheid van asbest, neem dan contact met ons op via 088 008 14 00. Eén van onze asbestdeskundigen neemt dan persoonlijk contact met u op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties