terug naar overzicht

Louay bouwt in Boxtel aan een nieuw leven

Donderdag 12 maart 2020

We spreken Syriër Louay Aboudi (33) in De Tijvert in Boxtel. Dit voormalige hotel van het Baanderherencollege biedt woonruimte aan dertien statushouders. Louay woont er al drie jaar.

Op de foto: Louay Aboudi in de gezamenlijke ontmoetingsruimte in De Tijvert. De plek waar hij het liefste zit. “Mijn kamer is klein en gehorig. De privacy is niet top met dertien statushouders bij elkaar en een autoherstelschool er pal onder. De gezamenlijke ruimte is daarom heel fijn. Vooral de keuken met de grote tafel is een echte ontmoetingsplek.”

We doen het samen
Louya is goed te spreken over De Tijvert. “We praten samen over hoe we het netjes, rustig en schoon houden. Dat gaat goed, we doen het samen.” Louay ziet weinig verschil tussen de manier waarop Nederlanders en Syriërs willen leven. Wel valt hem op hoe vrij Nederlanders kunnen leven en de gelijkheid tussen mensen. “Dat is in Syrië anders. Waar ik aan moest wennen is het maken van afspraken en op tijd komen. Ik snap nu hoe het werkt.”

Leven vanaf nul opnieuw opbouwen
Louay spreekt goed Nederlands. Momenteel werkt hij vrijwillig als tolk Arabisch-Engels-Nederlands voor ContourdeTwern. In Syrië haalde hij een hbo-diploma media en jounalistiek. Zijn hbo-diploma is erkend in Nederland. “Ik hoop werk te vinden. De meeste kans heb ik in de Randstad, maar daar is wonen te duur. In Brabant is wonen minder duur, maar de kans op werk kleiner. Dat is een probleem. Ik moet mijn leven vanaf nul opnieuw opbouwen. Dat kan pas als ik werk heb, dan kan ik geld sparen.”

Dit artikel is ook gepubliceerd in ons huurdersmagazine, uitgave maart 2020. Bekijk hier de gehele versie van dit magazine via Issuu.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties