terug naar overzicht

Nieuwe voortuinen Ronduutje: meer biodiversiteit en minder bestrating

Maandag 8 oktober 2018 Nieuwe voortuinen Ronduutje: meer biodiversiteit en minder bestrating

Vanaf 6 tot en met 12 oktober is het Duurzame Week Boxtel. Samen met bewoners van Ronduutje en Stenen Kamer zijn we plannen aan het maken om de voortuinen aan te pakken. We hebben inmiddels samen met een enthousiaste groep huurders een tuinontwerp gemaakt. Een voortuin die weinig onderhoud nodig heeft, maar wel goed is voor de bijen en het regenwater.

Verschillende soorten zorgt voor evenwicht in de natuur
Ons uiteindelijke doel met dit project is meer biodiversiteit. Dit is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat we bijvoorbeeld niet alleen maar meeuwen hebben, maar ook mussen, niet alleen maar gras, maar ook zand. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er verschillende soorten zijn blijft de natuur in evenwicht.

Operatie Steenbreek: minder bestrating en meer groen
Bij dit project bekijken we ook de mogelijkheden om het hemelwater af te koppelen. Dat wil zeggen dat het regenwater niet in het riool komt, maar in de tuin wordt gebruikt. Ook is St. Joseph actief in Operatie Steenbreek. Doel van dit initiatief is om minder bestrating te krijgen en meer groen. Zodat tijdens hevige hoosbuien rioleringssystemen niet worden overbelast en hemelwater sneller in de grond kan zakken.

Wens van bewoners
Ook de wens van de bewoners is natuurlijk belangrijk. Bij het aanpakken van de voortuinen bij Ronduutje en Stenen kamer hebben zij aangegeven dat ze niet te veel werk willen. Samen willen we mooie voortuinen. Wij gaan het uiteindelijke ontwerp en de aanleg betalen. Het onderhoud is daarna voor de bewoners zelf. Als dat lukt, kan dit een inspirerend voorbeeld zijn voor nog veel meer tuinen in Boxtel.

Lees hier meer over de inspirerende eerste bijeenkomst met bewoners van Ronduutje en Stenen Kamer.

Voortuinen Rnduutje Stenen Kamer3
Voortuinen Rnduutje Stenen Kamer2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties