terug naar overzicht

Nieuwste technieken voor comfort en duurzaamheid op terrein De Kleine Aarde

Dinsdag 9 oktober 2018

Vanaf 6 tot en met  12 oktober is het Duurzame Week Boxtel. St. Joseph is ook voortdurend bezig met het duurzamer en energiezuiniger maken van woningen. Zowel bij bestaande bouw als bij nieuwbouw. Zo zijn we op het terrein van De Kleine Aarde een supermodern woongebouw aan het ontwikkelen met de nieuwste technieken voor comfort en duurzaamheid.

Veel bouwmaterialen uit directe omgeving
Het wordt een woongebouw met 22 sociale huurappartementen van 49 en 60 vierkante meter. Voor huishoudens van verschillende leeftijden die duurzaam en comfortabel willen wonen. Op het dak komt een uitzichtpunt.
Het wordt een volledig houten constructie met veel glas in de brede gevels van 7,5 meter. Hout is gezonder voor het binnenklimaat en het wordt veel energiezuiger geproduceerd dan beton. We streven ernaar om ook veel bouwmaterialen uit de directe omgeving te halen.

De woningen krijgen geen energierekening
De woningen krijgen geen energierekening. De centrale duurzame energieopwekking met zonnepanelen (voor elektriciteit) en powertubes (voor warm water) maakt dat overbodig. Accu’s slaan overtollige elektriciteit op voor ’s avonds, als de meeste elektriciteit nodig is. Bovendien hebben de appartementen geen cv-ketel of warmtepomp. Er komt één duurzame warmte-oplossing voor het totale gebouw.

Wassen in centrale ruimte
Ook een wasmachineaansluiting ontbreekt. Wassen gebeurt in een centrale ruimte met gezamenlijke machines. Veel energiezuiniger en bovendien heeft de bewoner geen dure aanschaf- en onderhoudskosten. We onderzoeken nog of we hier gefilterd regenwater voor kunnen gebruiken. Met een beetje geluk kan eind 2019 de schop in de grond. De oplevering is een klein jaar later.

Lees hier meer over dit duurzame project op De Kleine Aarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

  • A van beers schreef

    lijkt me heerlijk om zo te mogen wonen