terug naar overzicht

Op jezelf wonen met een beetje hulp

Woensdag 22 mei 2019 Op jezelf wonen met een beetje hulp

Bloedspannend is het als je als jongvolwassene voor het eerst op jezelf gaat wonen. Sommige jongeren hebben daar wat extra hulp bij nodig, bijvoorbeeld vanwege een beperking. Of omdat ze een sociaal netwerk missen. In Boxtel is daar nu een oplossing voor: hier kunnen jongeren onder begeleiding op zichzelf leren wonen in de Adrianastraat. Woonstichting JOOST sloeg voor dit unieke project de handen ineen met de gemeente Boxtel en Kamers met Kansen 2Live.

Op de foto van links naar rechts: Marieke van de Heuvel van 2Live (locatieverantwoordelijke van de Adrianastraat), Saskia van de Sande (projectconsulent van Woonstichting JOOST) en José Vorstenbosch (manager Kamers met Kansen 2Live). 

Nieuwe maatschappelijke functie voor woongebouw in Adrianastraat
“In de Adrianastraat hebben we drie woningen die samen één woongelegenheid vormen”, vertelt Saskia van de Sande van Woonstichting JOOST. “Twee jaar lang was het de thuisbasis van tien minderjarige Eritreese meisjes die hier onder begeleiding woonden. Zij zijn afgelopen oktober allemaal vertrokken en sindsdien stond het pand leeg. Zonde natuurlijk. Daarom zijn we gaan kijken of we deze woningen opnieuw een maatschappelijke functie konden geven.”

Behoefte peilen
Dat deed de woonstichting in nauw overleg met de gemeente Boxtel. Saskia: “Die richtte het vizier al snel op de doelgroep ‘jongeren’. Dat juichten we toe, want voor die groep willen wij ook graag van betekenis zijn.” Na een peiling onder jeugdwerkinstanties bleek dat er in Boxtel behoorlijk wat jongeren zijn die op zichzelf willen gaan wonen, maar daarvoor de gemeente moeten verlaten “simpelweg vanwege gebrek aan woonbegeleiding”, legt Saskia uit. “Die constatering was voor ons en de gemeente genoeg om hier werk van te maken. De huisvesting was immers beschikbaar. Nu moesten we alleen nog zorgen voor een professionele partij die jongeren de benodigde begeleiding kon bieden.”

Op eigen benen staan
Dat werd Kamers met Kansen 2Live. Deze van oorsprong Bossche organisatie huurt de wooneenheid aan de Adrianastraat nu van Woonstichting JOOST. 2Live leert jongeren vanaf zeventien jaar op eigen benen staan. “De jongeren in onze projecten wonen met een groepje in hetzelfde huis, delen een keuken maar hebben hun eigen kamer waar ze wonen en slapen. Je moet het zien als ‘op kamers gaan’”, vertelt José Vorstenbosch, manager van Kamers met Kansen 2Live. “Wij zijn er om ze de vaardigheden te leren die erbij horen als je op jezelf woont. Denk aan de administratie doen, rekening houden met de buren, maar ook – heel praktisch – je eigen potje koken, schoonmaken, met het openbaar vervoer reizen.”

Huiselijk
In Boxtel is Marieke van de Heuvel van 2Live de locatieverantwoordelijke van de Adrianastraat. “We hebben hier negen kamers, de meeste met eigen sanitair. Verder is er een fitnessruimte en een keuken waar bewoners hun eigen maaltijd kunnen klaarmaken. Dit is nadrukkelijk géén woonvoorziening. De jongeren hoeven dus niet met hun huisgenoten te eten of samen te koken. Het gaat erom dat elke jongere voor zichzelf kan zorgen, met alles wat erbij hoort als je op jezelf woont. Vandaar dat we ook geen gemeenschappelijke huiskamer hebben. De huiselijkheid die ze voor zichzelf willen, moeten ze in hun eigen kamer creëren. Daarmee leren ze ook hoe het is om alleen te zijn.”

Doorstroming stimuleren
“We willen dat deze jongeren zelfverzekerd gaan meedoen in de samenleving”, vult José aan. “De handreikingen die we ze geven, vormen daarvoor de basis. Onmisbaar hierbij is natuurlijk de gedrevenheid van de jongeren zelf. Daaraan is geen gebrek, want wie hier woont, geeft al aan dat hij of zij écht op zichzelf wil wonen en aan zelfstandigheid toe is.” De maximale periode dat jongeren in deze constructie – met 2Live ‘bij de hand – op zichzelf wonen, is twee jaar. Marieke: “Sommigen zijn na een half jaar al zo ver dat ze uit kunnen vliegen. Anderen hebben meer tijd nodig. Heeft iemand na twee jaar toch nog wat begeleiding nodig, dan geven we die in de woning waar ze naartoe verhuizen. We willen met dit project immers ook de doorstroming bevorderen. Zo kunnen we ook andere jongvolwassenen de kans geven op deze manier een goede start te maken.”

Huis én tuin
De eerste Boxtelse jongere verhuisde op 3 april naar de Adrianastraat. Daar waren toen zowel huis (algemene ruimtes) als tuin (dankzij de Woonomgevingsploeg) keurig ingericht, klaar om de bewoners te ontvangen. 2Live is hier sindsdien dagelijks enkele uren aanwezig voor de begeleiding. Ook omwonenden weten van dit project; zij zijn in maart allemaal door de woonstichting en 2Live ingelicht.

Adrianastraat24_1april2019-2
Adrianastraat24_28maart2019-1
Adrianastraat24_1april2019-1
Adrianastraat24_1april2019-4

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

 • Th. van der Heijden schreef

  Ik wil graag mijn inschrijving verlengen. Kan dat nog? Mijn inschrijfnr is 144149.

  • Woonstichting JOOST schreef

   Beste Theo,

   hiervoor kun je het beste contact opnemen met onze klantadviseurs via 088 – 008 1400 of welkom@wonenbijJOOST.nl.

   Groet,
   Sanne