Energiecoaches: je Eerste Hulp Bij Energiebesparing
Ze zijn allemaal vrijwilliger. En ze staan elke dag klaar om hun medeburgers tips te geven over energie besparen in huis: de energiecoaches van ContourdeTwern in Boxtel. Frans Snellaars is één van hen.
Frans is voormalig natuurkundedocent. Het opwekken van zonne-energie kan op zijn warme belangstelling rekenen. “Ik had in 1984 als eerste in Boxtel een zonnecollector op mijn dak”, weet hij nog. “Een ouderwetse voorloper van de moderne panelen van nu. Ik vond – en vind – het mateloos interessant om de kracht van de zon aan het werk te zien. Prachtig toch, dat we daar onze apparaten op kunnen laten draaien?” Sinds hij met pensioen is, is hij lid van het energiecoachteam van ContourdeTwern. “Ik vind het leuk om mensen een handje te helpen energiezuinig te leven. Vooral de mensen die wel willen bezuinigen, maar echt niet weten hoe. Je hoeft dan alleen maar een afspraak te maken en wij komen langs. Gratis.”
Minder verbruiken, meer ventileren
Bij zulke huisbezoeken vragen Frans of zijn collega’s altijd of ze de energierekeningen van de laatste twee jaar mogen zien. Dan hebben ze een idee van het verbruik. Ook maken ze een rondje door het huis. “We kijken hierbij of er apparaten in huis staan die veel energie verbruiken. Als we niet direct kunnen zien hoeveel energie een apparaat verbruikt, hangen we er ter plekke een energiemeter aan. Daarmee maken we inzichtelijk hoe zuinig of verspillend bijvoorbeeld een koelkast is.”
De energiecoaches bespreken ook hoe mensen met energie omgaan. Hebben ze de lampen vaak aan? En zijn dat dan energieslurpende halogeenlampen of zuinige ledlampen? En hoe zit het met douchen? “Wordt er veel en lang gedoucht, dan vertellen wij hoe je kunt besparen op waterverbruik. Dan nemen we meteen de ventilatie mee. Want veel douchen betekent ook veel vocht. En veel vocht betekent dat je harder moet stoken om het behaaglijk te krijgen. Wij geven dan tips en trucs hoe iemand én minder water verbruikt én goed ventileert zodat ook de thermostaat omlaag kan.” Om alvast te laten zien hoe vochtig het bij iemand in huis is, kan de energiecoach al tijdens het gesprek een vochtmetertje aanzetten. “Het kan maar meteen duidelijk zijn, toch?”
100 euro per jaar
Naast uitleg en tips zijn de energiecoaches ook van de rekensommetjes. “Dan rekenen we aan de keukentafel uit wat een besparing mensen kan opleveren. Hoeveel geld ze in hun portemonnee houden. We horen weleens dat ze hun zonnepanelen eraf willen hebben ‘omdat die ze toch niks meer opleveren’. Dat is een misverstand. Want wél zonnepanelen hebben, is altijd voordeliger dan er geen hebben. Om dat duidelijk te maken, stellen we vaak ter plekke een kostenplaatje op. Laatst kon ik iemand vertellen dat zijn panelen hem zo’n acht euro per maand opleveren. Honderd euro op jaarbasis dus. Dat zijn er toch weer honderd die je zonder panelen niet zou hebben.”
Poster met 21 tips
Om hun verbruik omlaag te brengen, moeten mensen vaak iets ‘energiebewuster’ gaan leven. De energiecoaches maakten hiervoor een handige poster met maar liefst 21 tips. Allemaal gericht op ‘een lagere energierekening, meer comfort en een beter milieu’. “Best veel hè, 21?”, lacht Frans. “Zeven van die tips vragen om eenmalige aanpassingen, met soms een kleine investering. Zoals het kopen van een waterbesparende douchekop. Of isolatiemateriaal voor om verwarmingsbuizen heen. Er zijn veertien tips die je helemaal niets kosten! Zoals het wat vaker ontdooien van je vriezer. En je koelkast standaard op +5°C zetten.” De poster laten ze bij mensen achter. “Dan kunnen ze er zelf mee aan de slag.”
Apparaatjes gratis in bruikleen
Verder bestaan er allerlei handige hulpmiddelen die je kunnen helpen. “Die nemen we tijdens zo’n huisbezoek mee. We geven ze dan voor zes weken in bruikleen. Zoals een elektriciteitsmeter of een tijdklokje. Dit laatste is handig bij zonnepanelen. Dan kun je overdag – als de zon schijnt en je zelf niet thuis bent – toch je was draaien. Ook geven we uitleg over handige apps waarmee je je energieopbrengst en verbruik met je smartphone in de gaten houdt. Meten is weten.”
Gebruik maken van het advies van een energiecoach is helemaal gratis. “We maken dan een compleet rapportje met op maat opgestelde tips. Je bent verder niet verplicht om iets met onze adviezen te doen. Zie ons vooral als jouw helpende hand om je woning aangenaam te maken zonder heel veel energie te gebruiken.”
Gebruik maken van het advies van een energiecoach?
Maak dan een afspraak! De adviezen zijn helemaal gratis!
Energiehulp in jouw gemeente
- Gemeente Boxtel:
ContourdeTwern, telefoon: 0411 65 58 99, energiecoachesboxtel@contourdetwern.nl - Gemeente Sint Michielsgestel:
Bint Welzijn, telefoon: 073 551 54 32, energiecoach@bintwelzijn.nl - Gemeente Den Bosch:
Haal informatie op via www.s-hertogenbosch.nl/energie of de Bossche coöperatie KOO - Gemeente Bernheze:
Maak een afspraak met een energiecoach via de website van de gemeente Bernheze