Zorgen om stijgende (energie)kosten

Iedereen merkt het: veel dingen zijn een stuk duurder geworden. Ook de prijzen van gas en elektriciteit zijn fors gestegen. We begrijpen dat je je daar zorgen over maakt.

JOOST kan niks doen aan de stijgende prijzen. Maar wij doen er alles aan om de huren betaalbaar te houden. En we gaan door met het energiezuinig maken van onze woningen.

Iets meer dan driekwart van onze woningen heeft een groen energielabel. Dat wil zeggen energielabel A, B of C. Samen met onze partners zetten we alles op alles om zo snel als mogelijk aan de slag te gaan bij de woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden. Maar ook jij kunt in actie komen. Door bijvoorbeeld beter op je energieverbruik te letten en subsidie of compensatie aan te vragen bij jouw gemeente.

Bespaar je de energie, kom zelf in actie!

Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar wist je dat je door het toepassen van energiebesparingstips echt kunt besparen op je energierekening? Wij hebben een overzicht gemaakt van tips waarmee jij direct aan de slag kan. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

> Klik hier om naar alle tips te gaan om direct energie te besparen.

Bij de eerstvolgende editie van ons huurdersmagazine JOOST ontvang je deze energiebesparingstips ook als stickervel. Zo kun je de tips overal in huis opplakken om jezelf te herinneren aan hoe je geld kunt besparen.

Energietoeslag aanvragen kan nog steeds

De overheid geeft inwoners met een inkomen op of net boven het sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van € 1300. Deze toeslag is er niet alleen voor mensen met een uitkering. Je kunt het geld ook krijgen als je werkt of met pensioen bent en je inkomen maximaal 120% (of in sommige gemeenten 130%) van het sociaal minimum is. In dit geval moet je de energietoeslag zelf aanvragen. 

Nog niet iedereen die recht heeft op de toeslag, heeft dit aangevraagd. Dit kan nog steeds. Je hoeft niet bang te zijn dat de energietoeslag invloed heeft op je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag.

Meer informatie over de energietoeslag vind je op de website van jouw gemeente. Hier kun je de toeslag ook aanvragen 

Heb je betalingsproblemen? Blijf er niet mee rondlopen.

Wij denken graag met je mee wanneer je de huur niet kunt betalen. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Huurincasso via 088 008 1400. Of stuur een e-mail naar huurincasso@wonenbijJOOST.nl. Samen met jou en onze partners doen we er alles aan om huisuitzetting door financieel problemen te voorkomen.

Let een beetje extra op elkaar

We roepen op om oog te hebben voor je buren. Het zijn onrustige tijden waarin veel mensen zich veel zorgen maken. Laten we daarom een goede buurman zijn voor elkaar. 

Veel gevraagd over stijgende (energie)kosten

Wanneer wordt mijn woning geïsoleerd?

Algemeen

Een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening. Daarom gaan wij door met het energiezuinig maken van onze woningen. Samen met onze partners zetten we alles op alles om dit versneld te doen. Helaas kunnen we niet alle woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden tegelijk aanpakken. Hiervoor hebben we tijd nodig. Zodra jouw woning aan de beurt is, ontvang je van ons bericht

Is het nodig om in de winter te ventileren?

Algemeen

Het klinkt tegenstrijdig: ventileren terwijl het buiten koud is. Ventileren zorgt er inderdaad voor dat warme lucht naar buiten verdwijnt. Dat lijkt zonde, zeker nu de energie zoveel kost. Toch is het belangrijk om te blijven ventileren. Juist in de winter zijn we veel binnen. Bewoners, huisdieren en planten zorgen voor vocht in huis. De lucht wordt ook vervuild door bijvoorbeeld te koken of kaarjes aan te steken. Ventileren zorgt ervoor dat deze vochtige, vervuilde lucht wordt afgevoerd. Schone, droge lucht komt je woning binnnen. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Goed ventileren is dus goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. 

Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Ook belangrijk: blijf verwarmen

Schimmel groeien gemakkelijker in vochtige én koude woningen. Zorg er daarom voor dat je huis niet te koud is. 's Nachts of wanneer er niemand thuis is, kan de verwarming op 15 graden. Overdag op minimaal 18 graden. Lukt jou dit niet vanwege de hoge energie prijzen? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400. 

Mijn woning wordt niet meteen door jullie geïsoleerd. Wat kunnen jullie wel doen?

Algemeen

Een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening. Maar door tips om energie te besparen toe te passen, kun je ook een boel energie, en dus geld, besparen. Wij helpen jou op weg met goede tips waar jij als huurder direct aan de slag kan. Bekijk hier de energiebesparingstips.

We doen er ook alles aan om huren betaalbaar te houden. De komende jaren (tot en met 2025) worden de huren niet meer gekoppeld aan de inflatie, maar aan de loonontwikkeling minus 0,5%. Wat de exact voor jou betekent, is afhankelijk van je inkomen en de woning waarin je woont. Zodoende betalen huurders de komende jaren relatief minder huur. Hierover informeren we jou in het bericht over de huurverhoging. Deze brief of e-mail ontvang je uiterlijk op 1 mei 2023.

Daarnaast denken we graag met je mee wanneer je de huur niet kunt betalen. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Huurincasso via 088 008 1400. Of stuur een e-mail naar huurincasso@wonenbijJOOST.nl. Samen met jou en onze partners doen we er alles aan om huisuitzetting door financieel problemen te voorkomen

Wat kan ik zelf doen zodat ik niet verrast wordt met een hoge energierekening?

Algemeen

Zorg ervoor dat je voorschotbedrag past bij jouw gebruik. Dan word je niet verrast met een hoge eindafrekening. Weet je niet hoeveel je verbruikt? Veel energieleveranciers bieden een gratis app waarmee je inzicht krijgt in jouw verbruikt. We raden je aan deze app te installeren op je telefoon. 

Maar je kunt meer doen. Ga aan de slag met energiebesparingstips. Hiermee kun je echt energie en dus geld besparen. Bekijk hier al onze tips.

Ik wil overstappen op elektrisch koken. Kan dat?

Algemeen

Elektrisch koken is een stuk beter voor het klimaat dan koken op gas. Maar er zijn meer voordelen. Elektrisch koken is veiliger want er is geen vuur. En een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis is makkelijker schoon te maken. Elektrisch koken is nog wel iets duur dan koken op gas. Dit scheelt met de huidige prijzen ongeveer € 2 per maand.

Gebruik je gas alleen om op te koken en dus niet om je woning te verwarmen? Dan is overstappen op elektrisch koken wel goedkoper. 

Wil je overstappen? Stuur dan jouw aanvraag naar klantenservice@wonenbijJOOST.nl. Wij beoordelen vervolgens of dit mogelijk is in jouw woning.

Ik heb betalingsproblemen door de stijgende prijzen. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wij denken graag met je mee wanneer je de huur niet kunt betalen. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Huurincasso via 088 008 1400. Of stuur een e-mail naar huurincasso@wonenbijJOOST.nl. Samen met jou en onze partners doen we er alles aan om huisuitzetting door financiele problemen te voorkomen.

Kijk ook of je recht hebt op energietoeslag. De energietoeslag is er niet alleen voor mensen met een uitkering. Je kunt het geld ook krijgen als je werkt of met pensioen bent en je inkomen maximaal 120% (of in sommige gemeenten 130%) van het sociaal minimum is. In dit geval moet je de energietoeslag zelf aanvragen.

De toeslag vraag je aan bij jouw gemeente. Je hoeft niet bang te zijn dat de toeslag invloed heeft op je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering.

Jouw gemeente kan je ook helpen wanneer je moeite hebt met het betalen van andere rekeningen. Veel mensen hebben op dit moment moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is niets om je voor te schamen. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe groter de kans dat er een oplossing komt. Bekijk voor meer informatie ook eens de website www.geldfit.nl.

Wat doet de overheid aan de stijgende (energie)prijzen?

Algemeen

We zijn blij met de maatregelen die de overheid heeft getroffen om direct iets te doen aan de stijgende energieprijzen. Het tijdelijk verlagen van de energiebelasting en het prijsplafond voor gas en elektra beperken de stijging van jouw energierekening op korte termijn. Ook stelt de overheid 150 miljoen euro beschikbaar voor isolatiemaatregelen via de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld het aanbieden van energiebesparende maatregelen of een uitgebreid energiebespaaradvies zijn.

Energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen

De overheid geeft inwoners met een inkomen op of net boven het sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van € 1300. Deze toeslag is er niet alleen voor mensen met een uitkering. Je kunt het geld ook krijgen als je werkt of met pensioen bent en je inkomen maximaal 120% (of in sommige gemeenten 130%) van het sociaal minimum is. In dit geval moet je de energietoeslag zelf aanvragen. 

Nog niet iedereen die recht heeft op de toeslag, heeft dit aangevraagd. Dit kan nog steeds. Je hoeft niet bang te zijn dat de energietoeslag invloed heeft op je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. De uitkering van de energietoeslag verloopt via de gemeenten:

Wat doet JOOST aan de gestegen (energie)prijzen?

Algemeen

Invloed op de gestegen (energie)prijzen hebben we niet. Maar een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening. Daarom gaan wij door met het energiezuinig maken van onze woningen.

Iets meer dan driekwart van onze woningen heeft al een groen energielabel. Dat wil zeggen energielabel A, B of C. Samen met onze partners zetten we alles op alles om zo snel als mogelijk aan de slag te gaan bij de woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden. Helaas kunnen we deze niet allemaal tegelijk aanpakken. Hiervoor hebben we tijd nodig. Zodra jouw woning aan de beurt is, ontvang je van ons bericht.

Daarnaast gaan we door met het plaatsen van LED lampen in de algemene ruimtes. En we plaatsen de komende jaren zonnepanelen op onze hoogbouw. Hiermee verlagen we de servicekosten in hoogbouwcomplexen. Dat scheelt jou dus weer in de portemonnee.

We doen er ook alles aan om huren betaalbaar te houden. De komende jaren (tot en met 2025) worden de huren niet meer gekoppeld aan de inflatie, maar aan de loonontwikkeling minus 0,5%. Wat de exact voor jou betekent, is afhankelijk van je inkomen en de woning waarin je woont. Zodoende betalen huurders de komende jaren relatief minder huur. Hierover informeren we jou in de brief of e-mail over de huurverhoging. Dit bericht ontvang je uiterlijk op 1 mei 2023.

Hebben de stijgende prijzen van gas en elektra invloed op mijn voorschot stookkosten?

Algemeen

Wij hebben een vast contract voor collectieve installaties. Het huidige contract loopt tot en met 31 december 2022. Eind 2022 informeren wij onze huurders over de nieuwe tarieven. Vanwege de stijgende energiekosten worden de tarieven helaas hoger.

Wat is een prijsplafond voor energie?

Algemeen

Sinds 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energie. Dat is een maximumtarief voor gas en stroom tot een bepaalde verbruiksgrens. 

In 2023 betaal je € 0,40 per kWh tot aan een totaalverbruik van 2900 kWh stroom. Voor gas betaal je € 1,45 per m³ tot aan een jaarlijks verbruik van 1200 m³. Voor al het verbruik boven de grens, betaal je de marktprijs. De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Je hoeft niets te doen om deze korting te krijgen. 

In mijn contract staat een lager tarief.

Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.

De afrekening

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening.

In de winter wordt er meer energie gebruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling rekening mee gehouden.

Besparen blijft belangrijk

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn voor de meeste mensen nog altijd hoger dan ze waren. Het blijft dus belangrijk om energie te besparen. Weet jij of jouw verbruik onder verbruiksplafond blijft? Klik hier voor tips over hoe je energie kunt besparen. 

Ik heb blokverwarming. Geldt het prijsplafond voor energie ook voor mij?

Algemeen

Woon je in een woning met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) dan profiteer je niet van het prijsplafond dat op 1 januari 2023 is ingegaan. De overheid heeft aangekondigd dat ook bewoners met een blokaansluiting een tegemoetkoming gaan krijgen. Dit geldt zowel voor bewoners van appartementen als studentenwoningen.

Hoe deze tegemoetkoming er precies uit gaat zien, is nu nog niet bekend. Zodra wij dit weten, informeren we je hierover. Meer informatie vind je hier. 

Ik heb last van tocht en/of kou. Wat kan ik doen?

Algemeen

Blijft niet zitten met dit soort klachten. Neem contact met ons op via 088 008 1400. Dan bekijken we samen hoe we je kunnen helpen.

Ik heb hulp nodig bij het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of andere energiebesparende producten. Waar kan ik terecht?

Algemeen

Heb je energietoeslag ontvangen?

Dan krijg je vanzelf een brief van de gemeente met een aanbod voor het gratis laten plaatsen van energiebesparende producten. In de gemeenten Boxtel en Sint Michielsgestel heet deze hulp Energiehulp. In de gemeente Den Bosch heet dit het Bossche Bespaarteam en in Bernheze de Klusbus.

We raden je aan gebruik te maken van deze hulp. Met tochtstrips, radiatorfolie en andere besparende producten verlaag je direct je energieverbruik. Heb je de brief van de gemeente niet meer? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Ontvang je geen energietoeslag maar woon je in een woning van ons met energielabel D, E, F of G?

Afhankelijk van jouw woonplaats hebben we je aangemeld bij Energiehulp, het Bossche Bespaarteam of de Klusbus. Je ontvangt een brief van de gemeente met daarin een aanbod voor het gratis laten plaatsen van energiebesparende producten. We raden je aan hier gebruik van te maken. Heb je de brief van de gemeente niet meer? Neem dan contact op met jouw gemeente. Heb je nog geen brief ontvangen? Neem dan contact met ons op via 088 – 008 1400.

Ontvang je geen energietoeslag en woon je in een woning met energielabel A, B of C?

Helaas kom je niet in aanmerking voor hulp van Energiehulp, het Bossche Bespaarteam of de Klusbus. Wellicht dat een handige buurman of familielid je kan helpen. Je kunt ook energie besparen door aan de slag te gaan met onze energiebesparingstips. Deze vind je hier. 

Heb je financiële zorgen door de gestegen prijzen? Neem dan zeker contact met ons op via 088 008 1400. Dan bekijken we samen hoe we je kunnen helpen.