terug naar overzicht

Overlast voorkomen met hub en EHBO-koffer

Woensdag 2 maart 2022

Liefst 91 woningen renoveren van energielabel D naar A. Een mooi karwei voor JOOST, aannemer KnaapenGroep en de bewoners van de Burgemeester Molenaarhoeven in Rosmalen. Maar ook ingewikkeld in een krap wijkje. Met een hub, een EHBO-koffer en veel direct contact loopt het op rolletjes.

Op de foto van links naar rechts: werkvoorbereider Knaapen-Groep Bram van Hurk, projectconsulent JOOST Marieke de Cort en uitvoerder KnaapenGroep Maurice de Groot.

Vertrouwen opbouwen

Voordat het werk in november begon, sprak uitvoerder Maurice de Groot alle bewoners; 91 gesprekken van twee uur. “Die tijd en energie winnen we terug tijdens het werk. Dan kennen we elke woning, hebben vertrouwen opgebouwd en angst weggenomen.” Volgens werkvoorbereider Bram van Hurk helpt JOOST met info over de soorten huishoudens, wensen en gevoelens die er leven. “En we verrassen iedereen met onze EHBOkoffer: Eerste Hulp Bij Onderhoud. Met brochures, checklisten, werkoverzichten en klusbonnen.”

Overlast voorkomen

Maurice werkt veel samen met projectconsulent Marieke en gebiedsbeheerder Guus (van JOOST) en bewonersbegeleider Ellen (KnaapenGroep). Zij zijn bekend in de wijk en aanspreekbaar voor bewoners en de klankbordgroep. Samen proberen ze overlast te voorkomen. Ook de werklui passen zich aan en beseffen dat bewoners ’over hun schouder’ meekijken. Dat betekent netjes werken, rommel opruimen, geduld hebben en een praatje maken als daar behoefte aan is.

Centrale plek

In het werkgebied zie je geen vrachtwagens. Daarvoor zijn de straten te smal en bochtig, het zou leiden tot overlast. “We verzamelen alle bouwmaterialen op onze hub: één centrale plek buiten het werkgebied”, vertelt Bram. “Van daar rijden we met een miniloader en een aanhanger de wijk in. Dat werkt prima voor ons én voor de bewoners. Die hub is een gouden greep, ook al kost het extra tijd. Ook het nieuwe systeem voor dakisolatie is voor ons een blijvertje. We hoeven- nauwelijks binnen op zolder te zijn.”

Tekst loopt door onder de foto.

Vertrouwen

“Alle neuzen één kant op was vooraf een puzzel”, constateert Maurice. “Sommige adressen verdienen extra aandacht. Dan merk je hoe belangrijk de samenwerking is met JOOST. Toen het eerste blokje woningen klaar was, zagen de bewoners dat het mooi wordt en dat we netjes werken. Dat zorgde voor vertrouwen. Veel gaat hier goed maar natuurlijk maken ook wij fouten tijdens zo´n groot project. Die geven we toe en we lossen ze op. Dat werkt het beste.”

Lees hieronder meer over het groot onderhoudsproject Burgemeester Molenaarhoeve.

Groot onderhoud Burgemeester Molenaarhoeve

 

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine maart 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties