terug naar overzicht

Passende en sociale oplossing bij overlijden

Woensdag 17 november 2021 Passende en sociale oplossing bij overlijden

Wat gebeurt er als (jong) volwassen kinderen alleen achterblijven in de huurwoning na overlijden van ouders? Het was regelmatig in het nieuws de laatste maanden. En het komt gelukkig nauwelijks voor. “Als het gebeurt, zijn de regels duidelijk en komt er in goede samenspraak vaak een prima oplossing”, weten klantadviseur Margo van Grinsven en woonmakelaar Andrej Verhoeks van JOOST. In bijna alle gevallen is die oplossing een andere woning.  “We zoeken sowieso altijd naar een passende en sociale oplossing”.

Wat gebeurt er als (jong) volwassen kinderen alleen achterblijven in de huurwoning na overlijden van ouders?

De regelgeving rondom dit onderwerp is gebaseerd op het feit dat kinderen op een bepaald moment het ouderlijk huis verlaten. De samenwoning tussen ouders en hun kinderen kan jaren duren, maar is in principe altijd aflopend. Vroeg of laat verlaten de kinderen het ouderlijk huis om op zichzelf te gaan wonen. Slechts onder hele bijzondere omstandigheden is de samenwoning blijvend, de wet noemt dat ook wel ‘duurzaam’. Maar dat zijn echt uitzonderingen. We gaan er daarom van uit dat kinderen geen medehuurder kunnen worden en dus ook niet het huurcontract van een ouder kunnen overnemen.

Zes maanden

Maar wat gebeurt er dan wél na overlijden van de ouder? Een voorbeeld. Een zoon (44) en zijn moeder (78) wonen samen in een huurwoning. Zoon woont al zijn hele leven bij zijn ouders. Zijn vader is jaren terug overleden, moeders gezondheid gaat achteruit. Als moeder overlijdt, zet de zoon de huurovereenkomst zes maanden voort. Dat is wettelijk zo geregeld. Tijdens deze zes maanden mag hij in de woning blijven wonen. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor de periode daarna. Zoon geeft aan dat hij liever een wat kleinere woning heeft. Hij heeft geen tijd om de tuin te onderhouden en wat moet hij met al die slaapkamers? Hij krijgt de sleutel van een kleiner appartement en verhuist.

Oplossing op maat

“Elk geval staat op zich, geen twee gevallen zijn hetzelfde”, vertelt Margo. “Daarom nemen we veel tijd om elk geval goed te bekijken en samen te zoeken naar een oplossing op maat. Dat doen we natuurlijk binnen de regels waaraan wij ons moeten houden. Welke beslissing we ook nemen, we moeten het kunnen verantwoorden.” Andrej vult aan: “We gaan altijd in gesprek en luisteren goed naar wat de kinderen willen. Daarnaast moet het aanbod natuurlijk passen bij het inkomen. We streven naar een passende en sociale oplossing binnen die periode van zes maanden. En voor de duidelijkheid: niemand komt op straat te staan.”

Meer tijd

Margo besluit met een goed advies: “Weet je als huurder dat zo´n situatie vroeg of laat kan ontstaan? Meld het ons zo vroeg mogelijk. Hoe eerder wij het weten, des te meer tijd hebben we om u te adviseren of samen te zoeken naar een passende oplossing.”

Dit artikel verscheen in ons huurdersmagazine JOOST, uitgave november 2021. Bekijk deze hieronder online.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties