terug naar overzicht

Plan vernieuwen appartementen Kloosterhof van de baan

Dinsdag 18 februari 2020

Eerder vertelden wij u over onze plannen om van de 12 appartementen in het Kloosterhof in Liempde, 8 grotere woningen te willen maken. Dit plan gaat echter niet door. Na onderzoek bleek dat het te gecompliceerd is en te duur om het klooster zo ingrijpend te verbouwen. Woonzorgappartementen zijn een logische en betaalbare optie.

Woonzorgappartementen zijn een logische keuze

Gezien de nabijheid van Dorpshuis De Vlaswiek van Zorggroep Elde en van de ontmoetingsruimte van stichting BOL, is het een logische keuze om woonzorgappartementen te realiseren in het Kloosterhof. Hierdoor is het gemakkelijk om thuiszorg te bieden in de appartementen, zijn er tal van activiteiten voor deze doelgroep binnen handbereik en verliezen de toekomstige huurders de verbinding niet met de buurt. De reeds beschikbare mogelijkheden voor senioren in het centrum van Liempde, zijn vooral woningen in het hogere (koop)segment. Onze appartementen zouden het betaalbare huuralternatief zijn voor senioren met een smalle beurs. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat we de appartementen met een beperkte investering geschikt kunnen maken voor deze doelgroep én de huur betaalbaar kunnen houden.

Waarom geen (tijdelijke) woningen voor jongeren?

Er is in Liempde behoefte aan passende woningen voor jongeren met een laag inkomen. Het Kloosterhof vinden we niet geschikt voor deze doelgroep. We hebben de hulp nodig van de gemeente voor het verkrijgen van locaties.

Door het ontwikkelen van woonzorgappartementen spelen we in op de toename van senioren met een ZZP4 indicatie die thuis moeten blijven wonen. Hiermee stimuleren we tevens de doorstroom. Senioren die nu in een eengezinswoning wonen willen best verhuizen naar een beter passende woning. Hierdoor komen eengezinswoningen vrij die bijvoorbeeld beter passen bij woonwensen van gezinnen.

Waarom staan de appartementen nu leeg?

Leegstaande woningen proberen we altijd te voorkomen. In goed overleg en met de inbreng van de bewoners van de appartementen maakten we een Sociaal Plan. Alle oorspronkelijke bewoners verhuisden en we verhuurden de appartementen tijdelijk tot en met 1 februari 2020. Een tijdelijk huurcontract moet volgens de Leegstandswet namelijk een einddatum hebben. Op basis van de informatie die we op dat moment hadden, kozen we deze einddatum. Helaas kunnen we nu geen mensen meer huisvesten in het Kloosterhof vanwege de regels rondom tijdelijke verhuur. De minimale huurperiode is namelijk een half jaar. Tegen die tijd verwachten we al aan het werk te zijn in het Kloosterhof.

Een terugblik

De appartementen in het Kloosterhof zijn klein en moeilijk te verhuren. Daarom maakten we plannen om ze te vernieuwen. Oorspronkelijk waren ze woningen bedoeld voor senioren maar er woonden uiteindelijk verschillende doelgroepen door elkaar. In goed overleg en met de inbreng van de bewoners van de appartementen maakten we een Sociaal Plan. Hierin werden afspraken gemaakt over de wettelijke verhuis- en herinrichtingskostenvergoeding en voorrang bij verhuizing naar een andere woning. Alle oorspronkelijke bewoners verhuisden. Omdat het zonde is om de woningen leeg te laten staan, verhuurden we deze tot 1 februari 2020 tijdelijk met een huurcontract op basis van de Leegstandswet.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties