Nieuwbouw Albinonistraat

Sinds de verhuizing van basisschool De Beemden, staat het voormalige schoolgebouw op de Albinonistraat in Boxtel leeg. Al in 2017 presenteerden wij een plan aan de buurt voor de bouw van een appartementencomplex op deze locatie. Een mooi ontwerp maar te duur voor sociale woningbouw, zo bleek. Daarom kropen we opnieuw achter de tekentafel. Samen met Hilberinkbosch Architecten maakten we een nieuw ontwerp voor 28 levensloopbestendige appartementen voor één- en twee persoonshuishoudens. 

Het appartementencomplex

Het appartementencomplex bestaat uit vier woonlagen. Er zijn twee type appartementen ingetekend, beiden van circa 60 m2 groot. Type A heeft één slaapkamer, type B twee. Beide types zijn levensloopbestendig en krijgen een huurprijs onder de lage aftoppingsgrens. Voor de privacy van de buren van het complex en om het groene karakter van de wijk te behouden, laten we zo veel mogelijk bomen staan. Bekijk hier het complete definitieve ontwerp. 

In gesprek met de buurt

Het definitieve ontwerp werd op 7 september 2020 gepresenteerd aan de buurt. Niet alle omwonenden reageerden positief en dit snappen we. In Boxtel zijn nieuwbouwlocaties echter schaars terwijl de vraag naar sociale huurwoningen des te meer aanwezig is. Daarom hebben we in samenspraak met de gemeente Boxtel gekozen voor dit plan. Om de gevolgen voor de omwonenden beperkt te houden zijn we in juni de wijk in gegaan en hebben we persoonlijke gesprekken gevoerd. Met de input die we toen ophaalden pasten we het ontwerp opnieuw aan. Het gebouw werd compacter, de balkons kleiner en we verwijderden een eerder ingetekende luifel op de bovenste verdieping. Hiermee creëren we zo min mogelijk schaduw en behouden we zo veel mogelijk privacy. Kleinere balkons nodigen namelijk minder uit om er met meerdere mensen op te staan, waardoor er minder inkijk is.

Hoe verder

De vervolgstap is het uitwerken van het bestemmingsplan. Zodra dit is afgerond gaat de gemeente Boxtel samen met de omwonenden aan de slag met de invulling van de openbare ruimte rondom het complex.

Ongeveer drie maanden voordat de woningen worden opgeleverd, worden deze aangeboden op WoonService Regionaal (met link naar website WoonService). Om te kunnen reageren dient u ingeschreven te staan als woningzoekende bij WoonService Regionaal. Bent u dit nog niet? Doe dit dan alvast nu. Hoe langer u ingeschreven staat, hoe groter uw kans op een woning is.

Projectleider Frank de Bruijn
Aantal woningen 28
Oplevering Nog niet bekend