Groot onderhoud Burgemeester Molenaarhoeve

De Burgemeester Molenaarhoeven ligt in de wijk Sparrenburg, door de gemeente ‘s-Hertogenbosch aangewezen voor de Proeftuin Aardgasvrij. Met welk alternatief systeem de woningen aardgasloos gemaakt worden, is nog niet bekend. We kunnen wel alvast aan de slag met het optimaal isoleren van de woningen zodat de warmtevraag daalt. De warmtevraag is de hoeveelheid warmte (energie) die nodig is om de woning op temperatuur te houden. Dit gaan we doen bij 91 woningen gelegen aan de Burgemeester Molenaarhoeven in Rosmalen. De uitvoering wordt gedaan door KnaapenGroep en is inmiddels gestart.

Half december waren de eerste 12 woningen klaar. Ze hebben allemaal een nieuwe warmtepomp en de daken, gevels en kozijnen zijn vernieuwd. Ze staan er weer mooi bij!

blok 2

Vervolg op proefproject

Voorafgaand aan dit project, voerden we een proef uit bij vijf woningen op de Burgemeester Molenaarhoeven (nummer 86 – 90). Sinds de oplevering in december 2020 monitoren we of de woningen op een lagere temperatuur voldoende warm gestookt kunnen worden. Naar aanleiding van gesprekken met de klankbordgroep en de lessen die we leerden tijdens de proef, wijken de aanpak en uitvoering van dit project iets af van de proef. Het grootste verschil is dat we de werkzaamheden sneller uitvoeren, met minder overlast voor de bewoner en de buurt. Ook vervangen we nu de complete kozijnen zodat we een nog betere kierdichting realiseren. Hierdoor zijn de woningen straks nog beter geïsoleerd.

Wat gaan we doen?

  • We vervangen het dak. Doordat we dit anders aanpakken dan tijdens de proef, hoeven de bewoners niet de hele zolder leeg te halen.
  • We brengen we HR++ gas aan
  • We vervangen alle kozijnen voor circulaire, kunststof kozijnen. Hierdoor kunnen we een nog betere kierdichting realiseren waardoor de woningen nog beter geïsoleerd zijn.
  • We brengen gas besparende mechanische ventilatie aan
  • We koppelen de hemelwaterafvoeren af. De bewoners krijgen een regenton.

Al deze werkzaamheden worden natuurinclusief uitgevoerd.

Opruimdagen

Voorafgaand aan de werkzaamheden organiseren we opruimdagen.

Filmavond in Perron-3

Om bewoners goed te kunnen informeren hadden we samen met KnaapenGroep een informatiefilm laten maken. Deze werd donderdag 9 september 2021 getoond in de grote theaterzaal in Perron-3 in Rosmalen. Bewoners konden de bijeenkomst ook vanaf thuis volgen. Er waren ongeveer 65 huishoudens fysiek aanwezig. De informatiefilm is terug te kijken op YouTube:

Bekijk hier de nieuwsbrief die bewoners in juli 2021 hebben ontvangen. 

Wijk Sparrenburg
Projectleider Anita Busio
Projectopzichter Guus van den Heuvel
Aantal woningen 91
Oplevering Bouwvak 2022