STEK Rosmalen
STEK: een nieuwe woonbuurt in De Groote Wielen. STEK wordt een andere buurt dan de traditionele rijtjeshuizen. Ieder erf vormt een eigen gemeenschap in een groene omgeving. Als je in STEK komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je buren en de buurt. In deze woon- en samenlevingsvorm krijgen bewoners ruimte om met erfgenoten invulling te geven aan hun erfhart, deze tot leven te kweken en ervoor te zorgen. Dit geldt ook voor het delen van spullen en een auto als je die hebt. Dit vraagt van bewoners om meedoen, je zegje doen, in oplossingen denken en zorg voor elkaar, het erf en de natuur hebben.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Wonen in STEK?
Fase één en twee zijn inmiddels opgeleverd. In fase drie volgen de laatste 80 woningen. We hopen deze zomer 2025 op te leveren.
Wil je als eerste horen wanneer de volgende woningen geadverteerd worden? Volg STEK op Facebook of Instagram. Of meld je op stekindegrootewielen.com aan voor de nieuwsbrief.
Stek is niet voor iedereen
Bij STEK kies je niet alleen voor het huis. Je kiest ook voor je buren en de buurt. Wat dit precies betekent lees je op de website stekindegrootewielen.com. Je kunt er ook een test doen om erachter te komen of STEK bij jou past. En je vindt er informatie over de STEK reis. Zo noemen we de selectieprocedure van STEK. Die is anders dan normaal. We maakten daar ook een aantal video's over.
> Bekijk hier video's over de STEK reis
Goed om te weten
- er komen meerdere woningtypes
- er is variatie in indeling, uiterlijk, grootte en huurprijs
- geschikt voor stelletjes, gezinnen en singles. Jong en wat ouder zijn welkom
- zowel voor mensen met een laag inkomen (2/3) als middeninkomen (1/3)
- inschrijven bij Thuispoort is nodig. We adverteren met aanbod en loting. Dus ook met weinig inschrijftijd maak je kans.
- De 121 woningen van fase één en twee verplaatsen we tussen 8 en 15 jaar naar een andere plek in De Groote Wielen of Den Bosch. Iedereen kan meeverhuizen als men dat wil.
- De 80 woningen van fase drie, geleden aan de noordelijke erven, blijven permanent staan.
De STEK gemeenschap groeit
Op 13 april 2023 namen de bewoners van de eerste twee erven (30 woningen) hun sleutel in ontvangst. In april en juni 2024 kregen de bewoners van fase 2 de sleutel. Inmiddels bestaat de STEK gemeenschap dus al uit 121 huishoudens. Op de website van STEK vind je diverse video's waarin de eerste bewoners vertellen over hoe het wonen op STEK hen bevalt.
> Klik hier om de video's van de eerste bewoners te bekijken.
Ook Marc voelt zich thuis in STEK. Lees hier zijn verhaal op De Groote Wielen online.
Maatschappelijke ontwikkelingen
De ontwikkeling van STEK sluit naadloos aan bij maatschappelijke trends. We zien een beweging in de samenleving waarbij mensen graag willen leven in een duurzame lokale gemeenschap die zelfvoorzienend is. Waar mensen elkaar ontmoeten en er aandacht is voor elkaar en het groen. En waar spullen kunnen worden gedeeld. De woningen in STEK komen ook tegemoet aan de wens naar meer biobased, hout, flexibel, modulair en circulair. STEK past geheel in de visie van Zayaz en JOOST. Niet iedere huurder is hetzelfde. Er bestaan verschillende woonwensen. Door nieuwe woonproducten te ontwikkelen bieden we keuze aan een manier van wonen en leven die bij iemand past.
Samenwerking Zayaz en JOOST
STEK is een samenwerking van Zayaz en JOOST. In totaal bouwen we 201 erfwoningen verdeeld over 12 erven. Hiervan zijn er 69 van JOOST. In fase 2 leverde JOOST 41 woningen op. In fase 3 volgen 12 appartementen en 13 woningen. Sinds de start van de voorbereidingen voor fase 2 werken Zayaz en JOOST intensief samen.
Stedenbouwkundig plan
Om je een goede indruk te geven van deze nieuwe woonbuurt, vertelt stedenbouwkundige Tom van Tuijn je daar in onderstaande video alles over.
Of sla het stedenbouwkundig plan erop na dat is geïnspireerd op de landelijkheid van de omgeving.
Waarom deze woningen?
De druk op de woningmarkt in ’s-Hertogenbosch is groot. Mensen moeten vaak jaren ingeschreven staan voordat ze een sociale huurwoning kunnen krijgen. Vooral starters, jonge gezinnen en ouderen hebben het lastig. Om aan deze behoefte tegemoet te kunnen komen, is het bouwen van verplaatsbare woningen een belangrijke oplossing. Met de gemeente 's-Hertogenbosch en de andere Bossche corporaties hebben we hierover afspraken gemaakt. De 200 erfwoningen in Stek zijn bijna de helft van de totaal 500 verplaatsbare woningen die we samen in 's-Hertogenbosch plaatsen.
Laat je inspireren
Heb je zelf - als gemeente of corporatie - ook de opdracht om dergelijke woningen te plaatsen? Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? In het Realisatieboek Tijdelijke Huisvesting (uitgave van het Ministerie) zie je 9 succesvolle voorbeelden, waaronder STEK. Of meld je aan voor een projectbezoek aan STEK. Iedere eerste dinsdag van de maand organiseert Zayaz deze voor zakelijke belangstellenden. Aanmelden kan via de website van Zayaz.
Of bekijk deze video van een locatiebezoek aan STEK georganiseerd door Platform31 en waar meerdere corporaties en gemeenten aanwezig waren.
Tekst gaat verder onder de video.
Pers
- Brabants Dagblad: de bewoners van dit nieuwbouwproject doen heel veel samen
- DTV nieuws: In deze duurzame buurt in Rosmalen staat contact met je buren centraal
- Brabants Dagblad: Lies ervaart in Rosmalen enorme luxe
- DTV Nieuws: eerste STEK'ers in De Groote Wielen krijgen sleutel woning
- Volkskrant: Tijdelijk wonen als oplossing voor de lange termijn
- NRC: Van containerwoning tot gezamenlijk woonerf. Den Bosch experimenteert al jaren met flexwonen
- Brabants Dagblad: Wonen in De Groote Wielen, maar dan wel wasmachine delen
- Brabants Dagblad: De Groote Wielen krijgt 220 tot 250 tijdelijke woningen
- Brabants Dagblad: vrees voor plan 300 flexwoningen
- Brabants Dagblad: 300 nieuwe huurwoningen op 1 plek. Dat kan echt niet
Projectteam
-
Bahman Lake
Stuur een e-mail
Projectontwikkelaar -
Robert Kersten
Stuur een e-mail
Projectopzichter -
Stuur een e-mail
Brechtje van den Nieuwenhuizen
Projectconsulent