terug naar overzicht

Samen met bewoners aan de slag voor meer groen in de voortuin

Maandag 7 oktober 2019

Deze week is het Duurzame Week Boxtel. Ook bij JOOST staat duurzaamheid hoog op de agenda. Niet alleen met het duurzamer en energiezuiniger maken van onze woningen, maar ook op het gebied van biodiversiteit.

Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-10
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-11
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-20
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-21

Zo kregen in 2018 de boven en benedenwoningen aan het Ronduutje en de Stenen Kamer een opknapbeurt. En ook de voortuinen konden daar wel een metamorfose gebruiken. Samen met de bewoners gingen we hier daarom eind vorig jaar aan de slag.

De straat oogt een stuk vriendelijker
Maikel Scholten (38), bewoner van Stenen Kamer, is één van de huurders die meedacht bij de inrichting van de voortuinen. “Omdat ik bijen houd, had ik al plannen voor de inrichting van mijn tuin. Dat de woonstichting ons hier nu bij helpt, vind ik heel fijn”, vindt de imker. “Mijn tuin is nu gevuld met bloeiende planten en aan de zijkant plaatsen we een kersenboom, een appelboom én een perenboom. De straat oogt dan ook een stuk vriendelijker.”

Een inspirerend voorbeeld voor andere tuinen
Wij wilden met dit project ook zorgen voor meer biodiversiteit, met verschillende soorten bodembedekkers, bomen en planten. Consulent participatie Anja Maas was namens de woonstichting bij dit project betrokken. Ze vertelt: “Door deze variatie blijft de natuur in balans. Maar de tuinen moesten ook onderhoudsvriendelijk zijn. Dat was een wens van de bewoners. Wij hielpen de bewoners bij het samen plannen maken en de aanleg. Het onderhoud is nu een taak van de bewoners. Samen met hen organiseren we 2x per jaar een gezamenlijke tuindag. Ook goed voor de onderlinge contacten. Het project is dan ook een inspirerend voorbeeld voor andere gezamenlijke tuinen.”

Bewoners leren elkaar beter kennen
Ans Beenen (75), woonachtig aan het Ronduutje, is erg blij met de aanpak van de tuin. “Ik werk graag buiten. Dus een eigen voortuin waarin ik kan wroeten, maakt me erg blij. Met mijn buurman heb ik afgesproken dat we het onderhoud samen doen. Dit project is ook duidelijk meer dan het aanpakken van de tuinen. We hebben elkaar als bewoners beter leren kennen en het brengt ons dichter bij elkaar. En de straat oogt een stuk gezelliger.”

#DuurzameWeekBoxtel

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

  • Sarah de Leeuw schreef

    Wat een inspirerend bericht! Veel voortuinen worden voorzien van tegels, omdat dat makkelijker te onderhouden is. Maar een voortuin biedt zoveel mogelijkheden. Als je dan toch niet genoeg tijd hebt voor het onderhoud, kan je het altijd nog uitbesteden. Een tuin met een kersenboom, een appelboom én een perenboom zou ik ook wel willen!
    https://harco-hoveniers.nl/amersfoort

    • Woonstichting JOOST schreef

      Hoi Sarah, dankjewel! Wij zijn ook helemaal voor groene tuinen. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook omdat het goed is voor het klimaat en de biodiversiteit. Daarom proberen wij de bewoners in onze woningen op verschillende manieren te inspireren en ondersteunen bij het creëren van een groene tuin! Groet Sanne