terug naar overzicht

Seniorenhulp helpt als je dat net even nodig hebt

Vrijdag 29 juni 2018 Seniorenhulp helpt als je dat net even nodig hebt

Verzorgingshuizen verdwijnen, bezuinigingen eisen hun tol en de arbeidsmarkt is krap. De hele zorgsector zoekt creatieve oplossingen die de zorg verbeteren. Zoals Seniorenhulp, een idee van Zorggroep Elde, de gemeente Boxtel en Woonstichting JOOST. Praktische hulp, precies op het moment dat je die nodig hebt.

Seniorenhulp is voor zelfstandig wonende senioren.
Het is heel breed: van hand- en spandiensten die een probleem snel oplossen tot even controleren hoe het met iemand gaat. Is de wasmand te zwaar? Wandel je graag, maar lukt dat even niet? Moeite met de daginvulling? Behoefte aan een praatje? Seniorenhulp biedt hulp en draagt een steentje bij aan langer zelfstandig blijven.

Fijner en zelfstandiger leven
Het idee komt van Zorggroep Elde (ZGE). Wij en de gemeente sloten snel aan. “Het is een nieuwe functie die zich de komende tijd moet gaan ontwikkelen. Dat is ook voor ons best spannend”, vertelt Eric Hardy, directeur cluster Thuis van ZGE. Volgens Eric vervangt Seniorenhulp niet de bestaande vormen van zorg. “Het is ‘smeerolie’ voor problemen en ongemakken. Het zorgt voor een fijner en zelfstandiger leven. Hoe kwiek en zelfstandig een senior ook is, er kan altijd iets gebeuren waardoor hulp welkom is.”

Proef start in Molenhof
In appartementengebouw Molenhof start binnenkort een proef met Seniorenhulp. Eric: “Ik verwacht er veel van en denk dat we het snel kunnen uitbreiden naar andere woongebouwen en later ook naar de wijken. Als het project slaagt, kunnen we een groeiend probleem met weinig inzet en middelen oplossen.”

Op donderdag 29 november 2018 stond een mooi artikel in het Brabants Centrum  over de Seniorenhulp: “Seniorenhulp is nu al een succes.”
Lees hier het volledige artikel. 

 

Bewoners Molenhof reageren enthousiast “Hulp bij praktische zaken vinden wij een mooi idee.”

“Een mooi initiatief”, vinden de Witte Zusters Leny (82, links op de foto) en Riet Droogh (86). Ze wonen al achttien jaar in Molenhof en zijn lid van de bewonerscommissie. “Wij vroegen de bewoners: wat vinden jullie ervan? De reacties waren enthousiast. Hulp bij praktische zaken vinden de bewoners een mooi idee. Nu moet het zich in de praktijk gaan bewijzen”, vertellen de zusters. “Steeds meer senioren moeten én willen langer zelfstandig wonen. Er is al veel hulp in Molenhof. Seniorenhulp sluit daarbij aan, omdat het zich richt op kleinere praktische zaken die de reguliere hulp niet kan bieden.”

De bewonerscommissie gaat de Molenhof-bewoners informeren over de aard en het belang van de hulp. “Zonder iets te willen forceren”, benadrukken de zusters. “Want de hulpvraag moet van de mensen zelf komen. De bewoner staat centraal.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties