terug naar overzicht

Seniorenhulp in Molenhof van start

Maandag 6 augustus 2018

Wat begon als een idee van Zorggroep Elde heeft geleid tot de aanstelling van twee seniorenhulpen in het appartementencomplex Molenhof in Boxtel. Woensdag 1 augustus starten Eugenie van Uden en Hanneke Schuurmans (zie foto) met een geheel nieuwe functie: de seniorenhulp. Bewoners kunnen een beroep doen op de seniorenhulp voor hand- en spandiensten en een luisterend oor. Zij zijn er om een praktisch probleem op te lossen of een ongemak te verhelpen. Ze controleren even hoe het met iemand gaat of komen voor een praatje als het een dag niet meezit.
Vijf dagen in de week zijn óf Hanneke óf Eugenie van 10.00 tot 15.00 uur in Molenhof aanwezig. Ze zijn bereikbaar via een speciaal telefoonnummer en e-mailadres.

Géén vervanging
De seniorenhulp is géén vervanging voor de geplande en geïndiceerde zorg die de wijkverpleging en de huishoudelijk medewerkers leveren. Het is echt een aanvulling voor kleine praktische zaken waar bewoners in en rondom hun appartement tegen aan lopen. Niet alle problemen zullen de seniorenhulpen zelf kunnen oplossen. In die situaties zoeken ze samen met de bewoner naar een geschikte oplossing: soms zal die gevonden worden binnen het eigen netwerk van de bewoner. Soms zullen zij doorverwijzen naar een geschikte organisatie in Boxtel, zoals WegWijs of ContourdeTwern. Bij technische problemen verwijzen ze naar Woonstichting St. Joseph.
De seniorenhulpen doen hun werk in het appartementencomplex en niet daarbuiten. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij geen boodschappen doen, maar een bewoner desgevraagd wel ondersteunen met het zoeken naar een goede boodschappenservice aan huis.

Proef
Partijen gaan ervanuit dat de seniorenhulp een goed vangnet is voor de hiaten die in de zorg zijn ontstaan na het verdwijnen van de verzorgingshuizen. Of de inzet van een seniorenhulp inderdaad een bijdrage levert aan het langer thuis blijven wonen, zal de komende tijd moeten blijken. Het is namelijk een proef van tien maanden. Hiervoor hebben woonstichting St. Joseph, gemeente Boxtel en Zorggroep Elde financiële middelen vrijgemaakt. Eugenie en Hanneke zijn in dienst bij Zorggroep Elde.
Tussentijds zullen partijen en seniorenhulpen kijken of de beoogde samenwerking ook echt oplevert wat wordt beoogd. Belangrijke taak van de seniorenhulpen is dan ook vooral veel signaleren en registreren. De huidige bewoners zijn enthousiast over de komst van een seniorenhulp. Zorgkantoor en zorgverzekeraars volgen de ontwikkeling op de voet.

Directeur Thuis van Zorggroep Elde Eric Hardy: “De bewoners en seniorenhulpen zijn nu aan zet om het project te laten slagen. Samen bouwen ze een beetje aan de toekomst. We kunnen de komende tien maanden laten zien dat ondersteuning van de seniorenhulp inderdaad doet wat we voor ogen hebben, namelijk langer zelfstandig blijven wonen. Een belangrijke volgende stap is structurele financiering voor deze vorm van ondersteuning.”

Lees hier meer over de nieuwe service Seniorenhulp. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties

  • Frank van Raak schreef

    Ik zou graag in contact willen komen met Pater Mart Lemmens die in uw wooncomplex woonachtig is.
    Ik heb vroeger als kind in Stapelen gewoond en Mart was destijds groepsleider. Ik zou graag wat oude herinneringen met hem ophalen Zou u kunnen helpen om met hem in verbinding te komen

    • Woonstichting JOOST schreef

      Gezien de privacywetgeving kunnen wij dit helaas niet doen. Groet Sanne