terug naar overzicht

Bewoners pakken samen voortuinen Ronduutje en Stenen Kamer aan

Donderdag 22 november 2018

De plannen werden enkele maanden geleden al samen met een groep enthousiaste bewoners van Ronduutje en Stenen Kamer gemaakt. En vandaag, donderdag 22 november, staken ze zelf de handen uit de mouwen om alle voortuinen aan te pakken. Voortuinen die weinig onderhoud vergen, maar wel goed zijn voor bijen, vlinders en hommels.

De straat oogt een stuk vriendelijker
Maikel Scholten (38), bewoner van Stenen Kamer, is één van de huurders die meedacht bij de inrichting van de voortuinen. “Omdat ik bijen houd, had ik al plannen voor de inrichting van mijn tuin. Dat de woonstichting dit nu financiert, vind ik heel fijn”, vindt de imker. “Mijn tuin is straks gevuld met bloeiende planten en aan de zijkant plaatsen we een kersenboom, een appelboom én een perenboom. De straat oogt dan ook een stuk vriendelijker.”

Een inspirerend voorbeeld voor andere tuinen
Wij willen met dit project ook zorgen voor meer biodiversiteit, met verschillende soorten bodembedekkers, bomen en planten. Consulent participatie Anja Maas is namens St. Joseph bij dit project betrokken. Ze vertelt: “Door deze variatie blijft de natuur in balans. Ook wordt bekeken op welke manier regenwater kan worden opgevangen zodat het in de voortuinen kan worden gebruikt. Maar de tuinen moeten ook onderhoudsvriendelijk zijn. Dat is een wens van de bewoners. Wij helpen de bewoners bij het samen plannen maken en de aanleg. Het onderhoud is een taak van de bewoners. Het project is dan ook een proef die bij succes een inspirerend voorbeeld kan zijn voor andere gezamenlijke tuinen in Boxtel.”

Bewoners leren elkaar beter kennen
Ans Beenen (75), woonachtig aan het Ronduutje, is erg blij met de aanpak van de tuin. “Ik werk graag buiten. Bij mijn zwager in Eindhoven heb ik ook een stukje grond. Maar een eigen voortuin waarin ik kan wroeten, maakt me erg blij.” Ze vervolgt: “Mijn buurman ziet een beetje op tegen het werk. Dus we hebben afgesproken dat we het onderhoud samen doen. Dit project is ook duidelijk meer dan het aanpakken van de tuinen. We hebben elkaar als bewoners beter leren kennen en het brengt ons dichter bij elkaar. En de straat oogt straks een stuk gezelliger.”

plantdag Ronduutje1
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-10
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-20
plantdag Ronduutje2
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-11
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-21
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-6
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-16
Ronduutje_tuinen_opknappen_22november2018-17

Lees hieronder over de eerdere bijeenkomsten die wij met bewoners organiseerden.

Nieuwe voortuinen Ronduutje: meer biodiversiteit en minder bestrating

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties