terug naar overzicht

Studenten Social Work Avans pimpen ontmoetingsruimte De Tijvert op

Woensdag 2 januari 2019 Studenten Social Work Avans pimpen ontmoetingsruimte De Tijvert op

Bureau Nieuwkomers uit Boxtel werkt samen met Avans Hogeschool ’s Hertogenbosch. Meerdere groepen studenten zijn hier aan de slag met diverse opdrachten. Eén van deze groepen gaat aan de slag in De Tijvert. Hun doel: een fijnere leefomgeving creëren voor statushouders.

De Tijvert
De Tijvert, nabij het Boxtelse Baanderherencollege, is een voormalig hotel voor leerlingen. De kamers zijn eind 2016 omgebouwd en geschikt gemaakt voor de huisvesting van dertien statushouders. Zij zijn als vluchteling erkend en mogen in Nederland blijven. De voornamelijk Syrische mannen hebben hier begin 2017 hun intrek genomen. Het woongebouw beschikt ook over een gemeenschappelijke ruimte. De mannen mogen hier vijf jaar blijven wonen en staan ondertussen ingeschreven voor een reguliere huurwoning.

Creëren van fijnere leefomgeving
Een groep van vijf studentes Social Work van Avans (Daan Althuizen, Cheyenne van de Ven, Nina van Moergastel, Nina de Bruin en Fenne van der Velden) ging onlangs op bezoek bij deze statushouders. Hun indruk van de centrale ontmoetingsruimte: de meubels zijn aan vervanging toe. Het schilderwerk, de vloer en de muren kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Op die manier willen zij een fijnere leefomgeving creëren waar de statushouders buurtbewoners kunnen uitnodigen. Uit de gesprekken die de studentes met de statushouders hadden, bleek dat zij vaak eenzaam zijn en graag meer sociale contacten willen opdoen. Een fijnere woonomgeving zou hierbij kunnen helpen.

Oppimpen ontmoetingsruimte
Het opfleuren van de algemene ruimte kunnen de statushouders helaas niet zelf bekostigen. De meeste statushouders hebben een groot deel van hun spullen moeten achterlaten en starten hier helemaal opnieuw. Vanuit de gemeente krijgen zij een inrichtingskrediet. Met dit geld kunnen ze de meest basale benodigdheden voor hun nieuwe kamer aanschaffen. Het inrichtingskrediet is bedoeld als lening, dus wanneer de statushouders een baan hebben moeten ze dit bedrag volledig terugbetalen. De lening is echter niet genoeg om ook spullen voor de gezamenlijke woonkamer te bekostigen. Daarom willen de studentes gaan starten met een actie.

Heeft u spullen over?
De studentes van de Avans Hogeschool willen graag iets betekenen voor de statushouders en hebben daarbij uw hulp nodig. Om spullen en geld in te zamelen zijn de studentes gestart met een crowdfundingsactie. Inmiddels hebben ze al verschillende reacties ontvangen, maar hebben nog steeds behoefte aan meubels zoals een eettafel, stoelen en banken, verf en andere klus/woon attributen voor hun project. Wilt u ook een bijdrage leveren in de vorm van spullen of een donatie? Stuur dan een e-mail naar lgsdetijvert@gmail.com Om geld in te zamelen organiseerden de studentes begin januari twee presentaties om uitleg te geven over hun project. Zij deden dit samen met de statushouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties