terug naar overzicht

Thuisgekookt: een warme maaltijd én sociaal contact

Dinsdag 7 september 2021

Genieten van een verse, met liefde bereide maaltijd én je buren beter leren kennen? Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en gezellig sociaal contact. Juist nu kan een gevoel van eenzaamheid de dagen donker en moeilijk maken. Thuisgekookt probeert er daarom voor te zorgen dat we weer teruggaan naar wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar!
Thuisgekookt is actief in het gehele werkgebied van JOOST. In Den Bosch zijn er 265 thuiskoks, in Boxtel 21, in Bernheze 11 en in Sint-Michielsgestel 16.

Ben of ken je iemand die de hulp van een thuiskok goed zou kunnen gebruiken? Of ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan verder.
Lees hieronder ook het verhaal van Lisette.

Voor sommige mensen is het heerlijk om elke dag uitgebreid te koken, terwijl het voor anderen een hele opgave is om dagelijks een verse maaltijd op tafel te zetten. Al acht jaar helpt Stichting Thuisgekookt juist deze mensen bij elkaar te brengen. Voor Lisette (73) is dit een echte uitkomst: “Het eten is lekker en het geeft mij veel gezelligheid. Het is heel fijn om even contact te hebben. Soms brengen haar kindjes wat mee voor mij, bijvoorbeeld een tekening, heel lief!”. Lisette meldde zich aan bij Thuisgekookt omdat ze slecht ter been is en het daarom lastig vindt om een maaltijd te maken voor haarzelf. Ook vindt ze het fijn om wat meer aanspraak in de buurt te hebben. We stelden haar daarom voor aan thuiskok Judith die samen met haar twee kinderen iedere week een verse maaltijd naar Lisette brengt. “Ze is echt een lieve vrouw”, aldus Lisette. Voor Lisette zorgt het met Judith contact dat ze naast een lekkere, gezonde maaltijd ook wekelijks een extra momentje heeft waar ze naar uit kan kijken.

Thuisgekookt is er voor iedereen

Thuisgekookt is er voor mensen waarbij de leeftijd het lastig maakt om elke dag een verse maaltijd op tafel te zetten. Maar ook voor mensen met gezondheidsproblemen. Een groot deel van de mensen die bij Thuisgekookt aankloppen behoren tot deze kwetsbare doelgroep. Voor deze mensen doen de medewerkers van Thuisgekookt extra hun best om iemand te vinden die goed bij hun (dieet)wensen en voorkeuren past.

17.000 thuiskoks

In heel Nederland zijn er 17.000 thuiskoks actief die zich graag vrijwillig (tegen een vergoeding van de kostprijs van de ingrediënten) inzetten voor hun buren door een maaltijd te delen. Veel van hen doen zelfs graag een stapje extra: zij brengen de maaltijd langs, of doen extra dingen als af en toe een boodschapje halen, of een keer de hond uitlaten, bijvoorbeeld.
Ben of ken je iemand die de hulp van een thuiskok goed zou kunnen gebruiken? Of ben je op zoek naar meer informatie? Team Thuisgekookt staat voor je klaar!

Hoe werkt het?

Met een Thuisgekookt 1-op-1 koppeling spreekt iemand af om voor een vast bedrag per maaltijd op vaste dagen in de week, een vers gekookte maaltijd af te halen of thuis te laten brengen door een specifieke thuiskok. De aanvrager betaalt alleen de kosten voor de ingrediënten van de maaltijd .Het bedrag voor een maaltijd ligt meestal tussen de € 3 en € 6.

De maaltijden zijn aangepast op smaak, (dieet)wensen & portiegrootte, kunnen worden afgehaald of thuisgebracht, worden wekelijks gekookt door dezelfde buurtgenoot en worden aangeboden tegen vergoeding van de kostprijs. Ze moeten ook voldoen aan dezelfde NVWA-standaarden als restaurantmaaltijden en zijn dus volkomen veilig.

Hoe kun je je aanmelden?

1. Bel naar 085-0608768 en geef de gegevens en wensen door, of vul het formulier in op www.thuisgekookt.nl/helpmijzoeken
2. Aan de hand van de wensen zoeken wij een geschikte thuiskok. Binnen 48 uur nemen we telefonisch contact met de aanvrager (of zijn of haar mantelzorger) op om diegene aan een thuiskok voor te stellen.
3. Na een kennismaking en de eerste maaltijd beslis je zelf of je aan deze thuiskok gekoppeld wilt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties