terug naar overzicht

Tijdelijk thuis in het Sociaal Pension Boxtel

Woensdag 17 november 2021 Tijdelijk thuis in het Sociaal Pension Boxtel

Wie dak- of thuisloos raakt door problemen kan in onze regio terecht bij ’t Inloopschip in Den Bosch. Daar krijgen mensen onderdak en begeleiding. Deze opvang is van Maatschappelijke Ondersteuning (MO) Den Bosch. Maar voor sommige mensen voelt de stad toch wel ver weg. Daarom zoekt MO Den Bosch steeds vaker naar opvangmogelijkheden in dorpen en kernen. Eén daarvan staat in Boxtel: het Sociaal Pension van JOOST. Hier verhuren we zes wooneenheden aan MO Den Bosch.

Op de foto: Inge Huisman, manager Sociaal Beheer van JOOST en Joost Rijksen, maatschappelijk werker bij MO Den Bosch

Een begrip in Boxtel

“Ons Sociaal Pension bestaat al jaren en is een begrip in Boxtel”, vertelt Inge Huisman, manager Sociaal Beheer van JOOST. “We hebben daar allemaal kleine, eenpersoonsappartementen. Mensen kunnen er tijdelijk wonen om hun leven weer op de rit te krijgen. Vaak krijgen ze begeleiding, bijvoorbeeld van welzijnsinstelling ContourdeTwern. En ons beheerderskoppel Charles en Agnes Korthout houdt er dagelijks een oogje in het zeil en helpt waar nodig.” Het Sociaal Pension was precies de soort huisvesting waarnaar Maatschappelijke Opvang (MO) Den Bosch vorig jaar op zoek was.

Hulp in bekende omgeving

Joost Rijksen is maatschappelijk werker bij MO Den Bosch. “Wij willen toe naar meer lokale opvang”, legt hij uit. “Mensen vinden het heel prettig als zij weer kunnen opkrabbelen in hun eigen omgeving. Dus daar waar hun kinderen, familie en vrienden wonen. Of waar ze hun werk of andere dagbesteding hebben. Dat blijkt uit onze eigen ervaringen én uit een groot landelijk onderzoek. Daarom zoeken we in diverse gemeenten in deze regio naar gebouwen waar zij tijdelijk kunnen wonen, onder begeleiding van ons.”

De zes eenpersoonsappartementen in het Sociaal Pension in Boxtel zijn volgens Joost ideaal. “Mensen wonen er zelfstandig. De appartementjes bieden hen verder genoeg privacy. Dat is belangrijk, want dan kunnen ze in alle rust werken aan meer stabiliteit in hun leven. We horen weleens dat ze deze periode ook echt zien als een omslagpunt, op weg naar een nieuwe toekomst.” Bij de start van de verhuur afgelopen zomer waren de zes wooneenheden razendsnel bezet. “Dat laat zien dat er echt behoefte is aan lokale opvang”, aldus Joost.

‘We zijn er voor alle mensen’

Inge: “Toen ik hoorde van de plannen van MO Den Bosch om mensen lokaal een dak boven het hoofd te bieden, dacht ik meteen: ‘Dat gaan we regelen’. We zijn er als JOOST immers voor álle mensen. Ook voor degenen die door tegenslag, een beperking of andere problemen even nergens anders naartoe kunnen.” Joost benadrukt dat deze opvang echt tijdelijk is. “Zes maanden maximaal. Vandaar dat hier alleen mensen wonen van wie wij inschatten dat zij binnen zes maanden weer zelfstandig kunnen wonen.” Al blijft MO Den Bosch ook daarna voor eventuele nazorg paraat staan.

De lokale maatschappelijke opvang in het Sociaal Pension is een proef van JOOST, MO Den Bosch en de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. De proef duurt een jaar. In de zomer van 2022 valt het besluit over een eventuele voortzetting van deze maatschappelijke opvang.

‘Pension Korthout’

Het Sociaal Pension in Boxtel staat lokaal ook wel bekend als ‘Pension Korthout’. Het echtpaar Toon en Nel Korthout stond in 1972 aan de wieg van het pension dat destijds bedoeld was voor arbeidsmigranten. Bijna vijftig jaar later zijn het zoon Charles en echtgenote Agnes die het pension met hart en ziel beheren. Charles verricht er alle voorkomende werkzaamheden aan het pand, Agnes helpt bewoners die praktische vragen hebben. JOOST is sinds 2008 eigenaar van het Sociaal Pension.

Dit artikel verscheen in ons huurdersmagazine JOOST, uitgave november 2021. Bekijk deze hieronder online.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties